Μια ενδιαφέρουσα Συνέντευξη από τον Διευθυντή του σχολείου μας

Μια ενδιαφέρουσα Συνέντευξη από τον Διευθυντή του σχολείου μας

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014, μετά από πολλές προσπάθειες, καταφέραμε να πάρουμε  συνέντευξη από τον Διευθυντή του σχολείου.

-Τι σπουδές κάνατε;

-Έχω Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στα Πληροφοριακά Συστήματα”

-Πώς αισθανθήκατε την πρώτη χρονιά που δουλέψατε σε σχολείο;

-“Αν και πέρασαν πολλά χρόνια από τότε (το 1993), θυμάμαι ακόμη την πρώτη μέρα που δίδαξα σε σχολείο (1ο Γυμνάσιο Βέροιας). Παρ’ ότι είχα ήδη εργασιακή εμπειρία (δίδασκα στον ιδιωτικό τομέα) η αλήθεια είναι ότι είχα ένα αίσθημα αγωνίας”

-Σας αρέσει περισσότερο η δουλειά του διευθυντή ή του καθηγητή;

-“Μ’ αρέσει και ο διοικητικός ρόλος και η διδασκαλία. Πρόκειται για θέσεις με ελκυστικά χαρακτηριστικά και οι δύο ”

-Είναι δύσκολη η θέση του διευθυντή; Οι υποχρεώσεις είναι πολλές;

-“Η θέση του διευθυντή είναι θέση ευθύνης με πολλές υποχρεώσεις. Ο ρόλος του διευθυντή είναι να βοηθά τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους νεότερους, να καθοδηγεί την σχολική κοινότητα ώστε να θέσει υψηλούς στόχους και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις επίτευξης τους”

-Πως νιώθετε όταν πρέπει να μαλώσετε ή να τιμωρήσετε κάποιο μαθητή;

-“Κάθε πρόβλημα συμπεριφοράς που ενδεχομένως προκύπτει, θεωρώ πως πρέπει να αντιμετωπίζεται με πνεύμα που συνάδει με τις σύγχρονες αρχές της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας. Πιστεύω ότι τα σχολικά παραπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με γνώμονα την αρχή ότι η επιβολή κυρώσεων πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή ως παιδαγωγικό μέτρο. Από την άλλη, η επιείκεια χωρίς όρια καλλιεργεί την αντίληψη της ατιμωρησίας. Μέχρι στιγμής δεν έχω βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να τιμωρήσω μαθητή”

-Το ότι βρίσκεστε στη θέση του διευθυντή πιστεύεται ότι επηρεάζει τη σχέση σας με τους καθηγητές και μαθητές του σχολείου μας;

-“Η συνεργασία με τους υπόλοιπους καθηγητές είναι εξαιρετική. Το ίδιο ισχύει, έτσι πιστεύω τουλάχιστον, και με την μαθητική κοινότητα. Θα έλεγα ότι οι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζονται και ξεπερνιούνται ”

-Θεωρείτε ότι το σχολείο μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα; Αν ναι τι θα θέλατε να αλλάξετε στο σχολείο μας;

-“Όσο αφορά τα προβλήματα, θα έλεγα ότι αυτά εστιάζονται περισσότερο σε επίπεδο κτιριακής υποδομής (μικρές αίθουσες, συντήρηση και βάψιμο του σχολείου εσωτερικά), εξοπλισμού (αναβάθμιση Η/Υ) έλλειψης βοηθητικού προσωπικού (επιστάτης, σχολικός φύλακας) και λιγότερο σε θέματα συμπεριφοράς και νοοτροπίας των μαθητών, για την βελτίωση των οποίων προσπαθούμε όλοι οι εκπαιδευτικοί.

-Θα ήθελα να εξοπλιστούν όλες οι αίθουσες διδασκαλίας με διαδραστικούς  πίνακες (ένας πίνακας που συνδυάζει την απλότητα και λειτουργικότητα ενός συμβατικού πίνακα με τις δυνατότητες ενός υπολογιστή). Πιστεύω πως είναι το τεχνολογικό μέσο το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη των μαθησιακών στόχων, μπορεί να προωθήσει την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση, μπορεί να υποστηρίξει μέσα στην τάξη τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης που θέλουν το μαθητή να έχει ενεργητική συμμετοχή στο μάθημα μέσα από δραστηριότητες διερεύνησης, ανακάλυψης, πειραματισμού και διαθεματικής προσέγγισης”

-Σας ευχαριστούμε πολύ

-“Εγώ σας ευχαριστώ για την υπομονή σας”

Ηλιάδου Φρειδερίκη

Καρτσακλή Βαλεντίνα

 

 

 

Σχολιάστε

Top