Συνέντευξη με την κ. Κατσουλάρη Παναγιώτα (Φιλόλογος)

Συνέντευξη με την                κ. Κατσουλάρη Παναγιώτα (Φιλόλογος)

 

Παρακάτω θα διαβάσετε μια συνέντευξη που θα σας κεντρίσει τον ενδιαφέρον. Κύριο πρόσωπο η κα. Κατσουλάρη Παναγιώτα φιλόλογος του σχολείου μας, που μας μιλάει για το διήγημα της.

 

Με ποια αφορμή ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας διήγημα;

Αφορμή ήταν τα καλοκαίρια που πήγαινα στο χωριό μου στα Γιάννενα. Όμως, συγκεκριμένα ήταν το περιβάλλον όπως το ποτάμι, η φύση, τα δέντρα του χωριού καθώς και το ετήσιο παραδοσιακό πανηγύρι.

 

Όταν ήσασταν παιδί, ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει πολύ και ποιόν συγγραφέα;

Σαν παιδί, είχα ένα διαφορετικό γούστο στα βιβλία. Το βιβλίο που αγάπησα σαν παιδί ήταν το « Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου. Με συγκίνησε ιδιαίτερα το δράμα του μικρασιατικού Ελληνισμού.

 

Ποιο είδος διηγήματος σας αρέσει;

Με συγκινούν βαθύτατα τα ιστορικά διηγήματα ή μυθιστορήματα.

 

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ένας γονιός για να αγαπήσει το παιδί του τα βιβλία;

Πιστεύω πως ο γονιός δεν πρέπει  να επιβάλει στο παιδί του να διαβάζει, επειδή το παιδί θα το δει σαν υποχρέωση και δεν θα το αγαπήσει. Σαφώς το παιδί  πρέπει να πηγαίνει σε βιβλιοθήκες ,  βιβλιοπωλεία κ.τ.λ. και να διαλέγει μόνο του το βιβλίο που του αρέσει ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

 

Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε σε επαφή τα παιδιά με τα βιβλία και με ποιόν τρόπο;

Θεωρώ ότι ένα παιδί είναι ικανό να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία από την ηλικία που αρχίζει να πηγαίνει στο σχολείο. Δεν χρειάζεται από μικρό να αποστηθίζει ένα βιβλίο απλώς να το ξεφυλλίζει και να ταξιδεύει στις εικόνες του.

 

Είναι δύσκολη η τέχνη της συγγραφής;

Ο καθένας μπορεί να γράψει κάτι. Εγώ ξεκίνησα να γράφω από το Πανεπιστήμιο. Ωστόσο η τέχνη της συγγραφής απαιτεί φαντασία και υπομονή. Επίσης πιστεύω πως η συγγραφή είναι ένα ταξίδι όπου ο συγγραφέας σε αυτό το ταξίδι καταθέτει ένα κομμάτι της προσωπικότητας του. Κατά τη γνώμη μου, η ανάγνωση και ιδίως η συγγραφή είναι ανάταση «ψυχής τε και πνεύματος»

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου στις 2 Απριλίου, τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους γονείς;

«Διαβάστε μικροί, μεγάλοι, αξιολογείτε πάντα αυτά που διαβάζετε. Επίσης, όταν διαβάζετε εσείς οι γονείς, θα παρακινηθούν να διαβάσουν τα παιδιά από μόνα τους.».

 

Μιλήστε μας λίγο για τον διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός στον οποίο πήγαν ήταν ο 4ο Πανελλήνιος διαγωνισμός « Αντώνης Σαμαράκης» . Η βράβευση θα γίνει στο ίδρυμα « Αντώνης Σαμαράκης» το οποίο βρίσκεται στην Λίμνη Πλαστήρα. Ο τίτλος του διηγήματος είναι « Στο βάθος της σπηλιάς» και θα εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Καστανιώτης.

 

Ποια είναι η άποψη σας σχετικά με το γύρισμα μιας ταινίας βασισμένη σ’ ένα βιβλίο;

Στο βιβλίο περιγράφονται πιο έντονα τα συναισθήματα του συγγραφέα καθώς και δίνονται πιο χαρακτηριστικές λεπτομέρειες. Στην ταινία χρησιμοποιούνται τα μισά από όσα λέγονται στο βιβλίο καθώς προσθέτονται  πολλά πράγματα εκτός βιβλίου. Προσωπικά θεωρώ πως η ταινία χάνει σε σχέση με το βιβλίο..

 

Πως αισθάνεστε όταν διαβάζετε ένα βιβλίο;

Όταν διαβάζω ένα βιβλίο αναπλάθω στο μυαλό μου τους ήρωες, το χρόνο και τον τόπο καθώς νιώθω ότι είμαι μία από αυτούς, ότι βρίσκομαι μέσα στο βιβλίο.

 

Κάτι πιο προσωπικό! Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ταξιδιωτικός προορισμός;

Προτιμώ το βουνό. ίσως γιατί κατάγομαι από χωριό ορεινό επομένως έχω περάσει αξέχαστες στιγμές εκεί με αποτέλεσμα να προτιμώ να περνάω εκεί τις διακοπές μου.

Πεντερίδης Χρήστος

Σαμαρτζίδη Σοφία -Αγγελική

 

Σχολιάστε

Top