Η συμπεριφορά των δημοσιογράφων…

 

Η

συμπεριφορά των δημοσιογράφων δεν είναι πάντα καλή και κομψή. Συχνά οι δημοσιογράφοι δημοσιεύουν υλικό με περιεχόμενο «κουτσομπολίστικο». Εμείς, οι αναγνώστες, πολλές φορές θέλουμε να μαθαίνουμε πληροφορίες  που πιθανότατα είναι παντελώς άχρηστες για εμάς.

Οι δημοσιογράφοι ‘‘εισβάλουν’’  στις προσωπικές ζωές των άλλων ανθρώπων ρωτώντας τους ή ενοχλώντας τους συνέχεια για να μάθουν πληροφορίες για αυτό που ψάχνουν. Ένα παράδειγμα είναι το πώς παρακολουθούν τη ζωή ενός διασήμου ανθρώπου. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι να μην μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε; Έστω και μια βόλτα γιατί θα σας σχολιάσουν όλοι και θα σας ενοχλήσουν; Ή πιθανόν να πουν πράγματα για εσάς που δεν ισχύουν; Λοιπόν, καλό θα ήταν να μπείτε στη θέση του άλλου πριν τον κρίνετε .

Με  αφορμή  την  απαίσια  συμπεριφορά  των δημοσιογράφων, θα διηγηθώ ένα γεγονός που έγινε πριν λίγες μέρες. Ένας σεισμός κατέστρεψε μία πόλη στη Αμερική. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν, έχασαν την οικογένεια τους και έμειναν άστεγοι. Θλίψη, ανησυχία και πόνος κυρίευσαν τους ανθρώπους. Αγωνιούσαν για το τι θα συμβεί και για τους ανθρώπους που αγνοούνταν. Ένας δημοσιογράφος είχε το θράσος να πλησιάσει κάποιους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους για συνέντευξη. Ρώτησε ένα μικρό, τραυματισμένο αγόρι: « Πώς νιώθετε τώρα που είστε χωρίς κανένα συγγενή στη ζωή σας; ». Το αγόρι  αναγκάστηκε να μιλήσει. Εσείς τι θα κάνατε αν ήσασταν στην θέση του;

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος είδε έναν εγκλωβισμένο σ’ ένα καταστραμμένο κτήριο και, αντί να φωνάξει έναν διασώστη για να τον βοηθήσουν,  τράβηξε πρώτα ένα ρεπορτάζ, μετά πήρε συνέντευξη από αυτόν και έπειτα, γιατί δεν φαινόταν η ταλαιπωρία του, έριξε το καλώδιο από το μικρόφωνο να το πιάσει αυτός και να βγει. Όμως, το καλώδιο κόπηκε και αυτός τραυματίστηκε σοβαρά. Όσο για τον δημοσιογράφο, έφυγε όσο πιο γρήγορα μπορούσε για να μην τιμωρηθεί για ό,τι έκανε. Δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για τον καημένο τον εγκλωβισμένο εφόσον είχε συγκεντρώσει το υλικό που αναζητούσε.

Όπως είδαμε, οι δημοσιογράφοι συμπεριφέρονται ορισμένες φορές απαίσια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλοι τους κακοί. Υπάρχουν καλοί δημοσιογράφοι, ευσυνείδητοι, υπεύθυνοι, με ανθρωπιά.

Δυστυχώς, εμείς, οι άνθρωποι, ξεχνάμε κάποιες φορές πως το νόημα της ζωής δεν είναι τα λεφτά ή η δημοσιότητα και δίνουμε σημασία σε ανούσια και άχρηστα πράγματα.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον δημοσιογράφο που σας περιέγραψα; Μήπως έχετε και εσείς συναντήσει κάποιο παρόμοιο περιστατικό;

Αμέλια Πούρα,

μαθήτρια του Α3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης