Τα επιδιωκώμενα οφέλη της ενημέρωσης

Η τηλεόραση είναι ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας. Καθημερινά ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει στον κόσμο από αυτήν. Τα κανάλια ,όμως, κοιτούν το συμφέρον τους μιας και είναι επιχειρήσεις. Όσο μεγαλύτερη τηλεθέαση έχουν, τόσο μεγαλύτερο κέρδος βγάζουν.

Οι δίαυλοι ενημέρωσης κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού παρουσιάζοντας σκάνδαλα, εγκλήματα, βίαιες πράξεις, δολοφονίες. Έτσι,  επιτυγχάνουν μεγαλύτερη τηλεθέαση γιατί αυτά τα θέματα εξάπτουν την περιέργεια των τηλεθεατών. Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, οι αρνητικές και ακραίες ειδήσεις ενδιαφέρουν τον κόσμο και όχι οι χαρμόσυνες, όπως, για παράδειγμα, η επιτυχία κάποιου ανθρώπου στη μουσική ή στις καλές τέχνες, π.χ., στα εικαστικά. Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα είναι το σκάκι. Έχετε ακούσει κάτι πάνω σε αυτό το θέμα στην τηλεόραση; Γνωρίζετε ποιος είναι ο πρωταθλητής του κόσμου ή της Ελλάδας στο σκάκι; Μάλλον όχι διότι είναι τελείως διωγμένο από τις εκπομπές των καναλιών και των ραδιοφωνικών σταθμών.

Μια άλλη εξήγηση για τον υπερτονισμό των ‘άχαρων ειδήσεων’ είναι πως κανάλια, που έχουν διασυνδέσεις με την κάθε κυβέρνηση, δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε θέματα που κατευθύνουν την κοινή γνώμη προς όφελός της. Το θέμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τα κέρδη, αλλά η προστασία της υπόληψης και φήμης της όποιας κυβέρνησης. Έτσι, δεν μιλάμε για σφαιρική ενημέρωση, αλλά για καθοδηγούμενη πληροφόρηση.

Η ενημέρωσή μας έχει γίνει πια μια εμπορική συναλλαγή. Οι ειδήσεις πουλιούνται στο κοινό και τα διάφορα κανάλια πλουτίζουν.

Εύχομαι στο μέλλον την βελτίωση της ενημέρωσης για την καλλιέργεια ενός ενημερωμένου και ευσυνείδητου πολίτη.

 

Στέλιος Ρουσκέτος, Α3

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης