ΕΦΗΒΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Η  εφηβεία είναι ένα κομμάτι στην ζωή κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν άνθρωποι που το αντιμετωπίζουν χαλαρά χωρίς δυσκολίες και νεύρα, αλλά και άλλοι που έχουν αρκετά νεύρα τα οποία συνήθως δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Τα περισσότερα παιδιά πλέον ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία ατόμων. Καθώς αυξάνονται τα θελω και τα νεύρα πολλαπλασιάζονται.

efiveia4-tefxos4

   Η εφηβεία ξεκινάει συνήθως στην ηλικία των 12-13 χρονών ενός παιδιού. Τότε είναι που γίνεται η αλλαγή περιβάλλοντος από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Ένα παιδί θα αρχίσει να βλέπει τους κινδύνους που επιφυλάσσει ο έξω κόσμος. Αυτό μπορεί να το δει ή στο νέο του σχολείο ή στις βόλτες τις οποίες πιθανόν να αρχίσει να κάνει . Πρέπει να προσέχει τα παιδιά με τα οποία κάνει παρέα μην τον παρασύρουν σε κάποιο επικίνδυνο μονοπάτι ή τον-ην βάλουν να κάνει κάτι το οποίο δεν θα έκανε χωρίς αυτούς. Ένα ακόμα παράπτωμα της εφηβείας είναι ότι θέλεις να είσαι πολύ με τους φίλους και τις φίλες σου. Θέλετε να πάτε βόλτες παρέα, να συναντιέστε συχνά και να τα κάνετε όλα μαζί τους.

efiveia3-tefxos4

  Για ένα έφηβο κορίτσι αλλάζει ο τρόπος ο οποίος βλέπει τον εαυτό του και προσπαθεί να τον αλλάξει με χίλιους δυο τρόπους. Βλέπεις κορίτσια 12-13 χρόνων με σκουλαρίκια στην μύτη και περισσότερες από μια τρύπες στα αυτιά και άλλα τα οποία είναι αρκετά αδύνατα και παραπονιούνται ότι είναι υπέρβαρα.

Επίσης αρχίζουν και τα διαφορετικά ενδιαφέροντα. Όπως οι βόλτες, τα social media και αλλαγή γούστου στον τομέα των ρούχων, όταν ξεκινήσει η εφηβεία σου θα το καταλάβεις γιατί θα έχεις ένα από αυτά τα <<συμπτώματα>>. Το να έχεις εφηβεία δεν είναι κακό και αν είσαι έφηβος-η δεν πρέπει να νοιώθεις διαφορετικός-ή. Το πιο κακό το οποίο μπορεί να σου προκαλέσει είναι κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι όταν έχεις μια κακή εικόνα για τον εαυτό σου και αισθάνεσαι αρνητικά συναισθήματα ή από κάποιο στενάχωρο γεγονός ή απλά περνάς κάποια φάση.

efiveia1-tefxos4

   Έχει αποδειχθεί ότι η εφηβεία για τα κορίτσια τελειώνει στα 17-18 χρονών, ενώ στα αγόρια τελειώνει περίπου στα 19-20. Αυτό γίνεται γιατί τα κορίτσια λένε ότι ωριμάζουν πιο γρήγορα και τα αγόρια δεν αργούν να ωριμάσουν απλά έχουν το νου τους σε μηχανές, τσιγάρα και ορισμένες φορές σε μαγκιές.

Αυτά είχα να σας πω για την εφηβεία και την αντιμετώπισή της. Ελπίζω να βοήθησα και να σας έλυσα άλυτες απορίες!

 Δημοσιογράφοςꓽ Τούτση Ελένη

Πηγή πληροφοριών: πρόγραμμα κέντρου υγείας

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης