ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Ελάτε να μαγειρέψουμε μαζί!

Apfel-Zimt-Zupfbrot_1-scaled

Γερμανικό ψωμί με μήλα

Υλικά
750 γρ μήλα
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ καρύδια κι αμύγδαλα
5 γρ κανέλα κευλάνης
15 γρ κακάο
1/4 κ γλ εσάνς βανίλια ή 2 βανίλιες
5 γρ αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Προαιρετικά 1 πρέζα γαρύφαλλο
150 γρ σταφίδα κορινθιακή
150 γρ ξηρά σύκα
60 γρ ρούμι μαύρο ή κονιάκ
40 γρ μπέικιν πάουντερ
500 γρ αλεύρι για τσουρέκια
Ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι

Οδηγίες μαγειρέματος
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα πολτοποιούμε στο μούλτι. Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αρωματικά, το αλάτι, το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, το ρούμι, τους ξηρούς καρπούς (καρύδια και αμύγδαλα) χοντροκομμένα με μαχαίρι και τα σύκα ψιλοκομμένα. Αφήνουμε 1 ημέρα στο ψυγείο να βγάλουν τα αρώματα. Την άλλη ημέρα προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ και πασπαλίζουμε με αλεύρι τινάζοντας την περίσσια αλευριού και προσθέτουμε το μίγμα. Ψήνουμε σε συμβατικό προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 1 ώρα.

ch

Cheesecake φούρνου

Υλικά 6 -8 μερίδες
Ζύμη:
1 1/4 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (160γρ)
1/3 φλ ζάχαρη (65γρ)
1/4 του φιαλλιδίου βανιλλίνη
1 πρέζα αλάτι
1 μεγάλο αυγό ή 2 μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου
5 κσ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Τσιζκέικ:
2 μεγάλα αυγά ή 3 μεσαία χωρισμένα κρόκοι με ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 κρέμα γάλακτος για σαντιγί (180ml)
500 γρ κούαρκ (Γερμανικό τυρί / γιαούρτι) ή καλά στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι (τύπου τοτάλ) σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλ ζάχαρη (100γρ)
1 κσ χυμό λεμονιού
1/4 φλ κορν φλάουρ (30γρ)
1/4 φιαλλιδιου βανιλλίνη

Οδηγίες μαγειρέματος
Ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις και φτιάχνουμε το ζυμάρι μας. Σε ένα στρογγυλό ταψί 24εκ που ανοίγει (τσέρκι), στρώνουμε λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι και ζυμώνουμε για λίγο έως ότου έχουμε ένα λείο ζυμάρι, παίρνουμε τα 2/3 του ζυμαριού και το στρώνουμε μέσα στο ταψάκι σε όλη την επιφάνεια του πάτου. Πιρουνιάζουμε με ένα πιρούνι όλο το ζυμάρι και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε κλειστή τη πόρτα να μη κρυώσει όσο φτιάχνουμε την κρέμα μας. Σε ένα μίξερ βάζουμε τη κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε σαντιγί, σε ένα άλλο βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός από τα ασπράδια, τα ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα σύρμα να λειάνουν. Έπειτα ενσωματώνουμε την σαντιγί διπλώνοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης ελαφρά.
Βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μαρέγκα και ενσωματώνουμε στη κρέμα μας διπλώνοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης ελαφρά.

Aνάβουμε τον φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 160 βαθμούς.
Παίρνουμε το υπόλοιπο ζυμαράκι και το ανοίγουμε σε ένα μακρύ μπαστουνάκι, καλύπτουμε το γύρω γύρω της προψημένης βάσης μας, θέλουμε το γύρω γύρω ζυμαράκι να φτάνει σχεδόν ως τη μέση του ταψιού, δεν θέλουμε να φτάνει ως επάνω, η κρέμα μας θέλουμε να καλύπτει το ζυμάρι.
Μεταφέρουμε σιγά σιγά τη κρέμα στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια της με τη σπάτουλα και βάζουμε στον φούρνο στη χαμηλή σχάρα. Ψήνουμε για μία ώρα στους 160 στις αντιστάσεις, έπειτα χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε για ακόμα 40 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο μας, και αφήνουμε το γλυκό μέσα για ακόμα 15-20 λεπτά έχοντας αφήσει μια χαραμάδα στην πόρτα του φούρνου να βγαίνει η υγρασία. Μετά, προσεκτικά, αφαιρούμε από τον φούρνο και ακουμπάμε σε μια σχάρα το ταψί μας σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει για περίπου 3 με 4 ώρες. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε σκέτο ή με άχνη ζάχαρη, φράουλες ή σαντιγί.

κύρια-φωτογραφία-συνταγής-san-tsourekia-gemista

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ, ΜΠΟΥΕΝΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Υλικά για 1 κιλό
1 τσουρέκι 450-500 γρ
1 βαζάκι Μερέντα, νουτέλα η ότι άλλο προτιμάτε (200-250 γρ.)
4-5 μπουένο (εγώ έβαλα τα μπουένο του γνωστού γερμανικού market)
100 γρ. κουβερτούρα
70 γρ. Εβαπορέ ή 50 γρ. Γάλα φρέσκο
Λευκή σοκολάτα η γλάσο άχνης για τα σχέδια (προαιρετικά)
Σιρόπι:
50 γρ. Νερό
50 γρ. Ζάχαρη

Οδηγίες μαγειρέματος
Bράζουμε για 2 λεπτά το σιρόπι
Κόβουμε το τσουρέκι στα 2 και το σιροπιάζουμε από τις 2 εσωτερικές πλευρές.
Απλώνουμε την πραλίνα στις 2 πλευρές και στρώνουμε τα μπουένο σε 2 σειρές
Κλείνουμε το τσουρέκι και λιώνουμε την κουβερτούρα με το γάλα σε μπαίν μαρί.
Απλώνουμε την λιωμένη σοκολάτα πάνω στο τσουρέκι και αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Εάν θέλουμε ρίχνουμε και λιωμένη λευκή σοκολάτα αραιωμένη με λίγο γάλα. Αφού στεγνώσει η σοκολάτα μπορούμε να το τυλίξουμε σε μεμβράνη. Έτοιμο. Καλή απόλαυση!

Τμήμα Γ1: Χριστίνα Ζ., Αφροδίτη Α., Μαρία Δ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης