ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

jobs

Η επιλογή επαγγέλματος προβλημάτισε πολλά παιδιά του σχολείου μας, που εκθέτουν τις απόψεις του.

Η συντακτική ομάδα

Με αφορμή το κείμενο του Κάφκα “Ποσειδώνας”, η εύρεση του ιδανικού επαγγέλματος αποτελεί μία δύσκολη απόφαση, καθώς ο σκοπός της απόφασης αυτής είναι η μελλοντική ευτυχία και ευχαρίστηση με το επάγγελμα αυτό. Το επάγγελμα που θα επιλέξεις πρέπει να σε ιντριγκάρει, να σου αρέσει και να ανυπομονείς κάθε μέρα που θα το εξασκήσεις. Τέλος, η ευχαρίστηση στο πρόσωπό σου καθώς και στο πρόσωπο του πελάτη θα είναι η μεγαλύτερη αμοιβή σου. Εξάλλου, αυτό θα πει ευτυχία, οι απλές καθημερινές στιγμές χαράς και γαλήνης με ανθρώπους και καταστάσεις που σε κάνουν να νιώθεις χαρούμενος.

Χριστιάνα Τσαγκαλίδου

Το επάγγελμα του επιχειρηματία είναι ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα στο οποίο ο επαγγελματίας αυτός έχει να διαχειριστεί πολλές διαφορετικές καταστάσεις μέσα σε μία μέρα. Από τη μία το να διευθύνεις μία επιχείρηση φαντάζει το ιδανικό επάγγελμα για κάποιον ο οποίος έχει πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό του καθώς και από τους γύρω του. Από την άλλη ωστόσο το να είσαι επιχειρηματίας σε φέρνει καθημερινά αντιμέτωπο με πολλές μικρές αλλά και μεγάλες προκλήσεις λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει ιδανικά να διαμορφώσουν με τέτοιο τρόπο το πρόγραμμά τους έτσι ώστε να συνδυάσουν προσωπική και επαγγελματική ζωή ισότιμα. Βέβαια αυτό είναι το ιδανικό καθώς κανένας επαγγελματίας ιδιώτης ή μη δεν διαμορφώνει το πρόγραμμά του ισότιμα και γνωρίζει σύμφωνα με τους κανόνες της κοινωνίας μας ότι η δουλειά είναι πάνω από όλα και ότι τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν. Ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να δουλεύει σκληρά και να είναι κάθε μέρα τέλειος στη δουλειά του ώστε να μην απογοητεύσει ούτε τους εργαζόμενους ούτε τον ίδιο. Γνωρίζει ότι το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο για την εταιρεία και κάνει τα πάντα για να το αποφύγει. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι χρόνος για προσωπική ευχαρίστηση, χαλάρωση και δημιουργία νέων αναμνήσεων δεν υπάρχει και σίγουρα αυτό θα πρέπει να διορθωθεί.

Χριστιάνα Τσαγκαλίδου

Το να δουλεύει κάποιος ή να διευθύνει μια μεγάλη εταιρεία μπορεί να του στερήσει πολλά πράγματα. Καταρχάς όπως καταλαβαίνουμε το να έχεις μια δουλειά σημαίνει ότι έχεις πολύ λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι αναγκάζεσαι να περάσεις λιγότερο χρόνο με την οικογένειά σου και τους φίλους σου και μπορεί αυτό ως ένα βαθμό να κλονίσει τη σχέση σας. Ακόμα και όταν καταφέρεις να τους δεις δεν θα έχεις καμία όρεξη να μιλήσεις λόγω της κούρασης. Κάποιες φορές θα πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στα αγαπημένα σου άτομα και τη δουλειά και αυτή είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση. Αν δουλεύεις σε μία δουλειά που δεν σου αρέσει τότε είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα αφού σπαταλάς τη μισή σου μέρα σε κάτι που δεν σε γεμίζει. Έτσι μπορείς να αναπτύξεις πολύ στρες και χωρίς να έχεις αρκετό χρόνο να κάνεις τα πράγματα που σου αρέσουν και να διασκεδάσεις η ζωή σου μετατρέπεται σε μία στενάχωρη επαναλαμβανόμενη ρουτίνα. Γι αυτό είναι σημαντικό αυτό που θα διαλέξεις να σε γεμίζει και να σου αρέσει πραγματικά. Ακόμα και αν σου αρέσει η δουλειά σου τα υπόλοιπα προβλήματα δεν παύουν να υπάρχουν και μετά από λίγο καιρό η δουλειά που σου αρέσει μπορεί να γίνει κουραστική. Έτσι είναι επίσης σημαντικό να έχεις αρκετό χρόνο ώστε να μπορέσεις να αποδώσεις και στην δουλειά σου καλύτερα.

 Μιχαήλ Ιντζές

Όταν διευθύνεις μια επιχείρηση υπάρχουν αρκετά προβλήματα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις με σκοπό να έχεις επιτυχία. Αρχικά υπάρχουν ορισμένες ευθύνες για τις οποίες είναι υπεύθυνος ο κάθε εργαζόμενος τις οποίες δεν πρέπει να αγνοούμε καθώς είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία μιας επιχείρησης. Κάθε εργαζόμενος οφείλει επίσης να είναι οργανωτικός και συνεπής. Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει με την υπερβολική εργασία, με την κόπωση και με τα εξουθενωτικά ωράρια. Κάθε διευθυντής πρέπει να έχει στο μυαλό του της αμφίδρομες κριτικές, τον ανταγωνισμό μεταξύ άλλων επιχειρήσεων καθώς και το άγχος της επιτυχίας. Αλλη μια υποχρέωση είναι η επιλογή σωστών υπαλλήλων και η δίκαιη απονομή των μισθών. Ως διευθυντής οφείλεις να πάρεις σωστές αποφάσεις που συμφέρουν την επιχείρηση, καθώς και να βελτιώνεις συνεχώς πράγματα που θα οδηγήσουν σε εξέλιξη την εταιρεία.

 Άννα Παπαοικονόμου

Για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου νομίζω πως η δουλειά είναι μια κουραστική υποχρέωση, για κάποιους ανθρώπους όμως μπορεί να μην είναι τόσο ταλαίπωρη η εργασία τους και να είναι ευτυχισμένοι με αυτή. Ένα άτομο για να το καταφέρει αυτό πρέπει εκτός από το να βρει μία δουλειά που του ταιριάζει και του αρέσει να έχει μία συγκεκριμένη συμπεριφορά και να κάνει ο ίδιος πιο εύκολη την εργασία του. Αρχικά πρέπει κάποιος να είναι τυπικός, οργανωτικός και μεθοδικός στη δουλειά του. Αν οποιοσδήποτε έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα έχει σωστές προτεραιότητες και σωστή διαχείριση χρόνου τότε αποφεύγει τη δημιουργία παραπάνω δυσκολιών και προβλημάτων. Επίσης χρειάζεται να είναι θετικός για να μην εμφανίζει συναισθήματα μιζέριας και κατάθλιψης τα οποία κάνουν την εργασία φορτική και η ζωή με τον τρόπο αυτό παίρνει μια μορφή επαναλαμβανόμενης ρουτίνας που δε σταματά. Τέλος για να είναι όλοι ευτυχισμένοι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εργαζομένων η οποία δημιουργεί ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.

 Ιωάννης Παπαοικονόμου

Ως μαθητής ακόμα του γυμνασίου δεν έχω φτάσει στην απόφαση της μελλοντικής μου εργασίας. Αφού φτάσω σε σημείο που πρέπει να πάρω την απόφαση θα αντιμετωπίσω το αρχικό πρόβλημα που κάποιος συναντά όταν ξεκινάει να μπαίνει στον “αληθινό κόσμο”. Το πρόβλημα αυτό θα είναι βέβαια η επιλογή του επαγγέλματος. Αν η απόφασή μου είναι να ακολουθήσω τα βήματα της μητέρας μου θα σπουδάσω φαρμακευτική με στόχο τη διεύθυνση ενός φαρμακείου. Ένα από τα ελαττώματα του φαρμακοποιού είναι ότι στις σπουδές τους δεν μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται επιχειρήσεις σε επαγγελματικά επίπεδα. Πιθανό θέμα που θα μπορούσα να αντιμετωπίσω είναι η πίεση και η ανικανότητα να διευθύνω σωστά και έξυπνα την επιχείρησή μου. Στη ζωή ενός ανθρώπου που εργάζεται μεγάλο πρόβλημα είναι η διαχείριση του χρόνου του μιας και από αυτό εξαρτάται η συναισθηματική του κατάσταση, η αποτελεσματικότητά του και ο φόρτος εργασίας που θα αντιμετωπίζει και πολλά άλλα. Η σωστή επίλυση του προβλήματος αυτού μπορεί να αλλάξει εμένα και τον τρόπο που λειτουργώ. Τέλος, αφού θα εξαρτώμαι μόνο από τον εαυτό μου και όχι από τους γονείς μου θα πρέπει να μάθω να ζω μόνος μου χωρίς να χρειάζομαι την καθοδήγηση κάποιου άλλου.

 Ιωάννης Παπαοικονόμου 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top