ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

cf81ceb1cf84cf83ceb9cf83cebccebfcf83-2

•Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία κλπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού είναι ο φυλετικός ρατσισμός.

            ΕΙΔΗ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ :  ☻☺

•Φυλετικός ρατσισμός

•Θρησκευτικός ρατσισμός

• Κοινωνικός ρατσισμός

•Ρατσισμός ανάμεσα στα είδη

•Εθνικός ρατσισμός

 

Φυλετικός  ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι επειδή κάποιοι  άνθρωποι ανήκουν σε άλλες «φυλές», είναι είτε ανώτεροι είτε κατώτεροι από αυτούς που ανήκουν σε κάποιες άλλες τέτοιες. Για παράδειγμα οι ινδιάνοι, είναι μία φυλή, διαφορετική από τους άλλους. Έχουν δέρμα πιο κίτρινο και κάποια άλλα τέτοια χαρακτηριστικά, που τους κάνουν να διαφέρουν από τους άλλους. Εξαιτίας αυτού, πχ θεωρούνται κατώτεροι άνθρωποι βάσει του φυλετικού ρατσισμού.

 

 

Θρησκευτικός  ρατσισμός είναι η ιδεολογία αυτή που δηλώνει ότι άνθρωποι που πιστεύουν στην Α θρησκεία, είναι πχ ανώτεροι από αυτούς που πιστεύουν στην Β,Γ και Δ θρησκεία. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε διάφορες θρησκείες. Αυτό φυσικά δεν τους κάνει ανώτερους οι κατώτερους από κάποιους άλλους, μιας και όλοι είναι απλά άνθρωποι, ίδιοι, απλά με διαφορετικά πιστεύω και χαρακτηριστικά.

 

Κοινωνικός ρατσισμός  είναι ο ρατσισμός που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, που έχουν διαφορά πχ στα οικονομικά τους, στην περιοχή που μένουν, στις πολυτέλειες που έχουν, κλπ. Για παράδειγμα η ιδεολογία ότι επειδή ένας μένει σε μια υποβαθμισμένη περιοχή σε σχέση με έναν άλλον, είναι κατώτερος άνθρωπος, αποτελεί κοινωνικό ρατσισμό. Δηλαδή αυτός που μένει σε καλύτερη περιοχή, θεωρείται ανώτερος άνθρωπος σε σχέση με τον άλλον. Αντίστοιχα αυτός που έχει περισσότερα λεφτά σε σχέση με κάποιον άλλον, κλπ.Ενώ στην ουσία είναι και οι δύο, απλά άνθρωποι.

Ρατσισμός ανάμεσα στα είδη  : Η έννοια του σπισισμού δηλώνει τη διάκριση μεταξύ δύο ειδών, η οποία αποφέρει την εκμετάλλευση του ενός είδους από το άλλο. Ουσιαστικά πρόκειται για μία έννοια παρόμοια με αυτές του σεξισμού και του ρατσισμού.

Εθνικός ρατσισμός είναι ο ρατσισμός που υπάρχει μεταξύ των εθνικοτήτων. Για παράδειγμα, εγώ επειδή είμαι από την Α χώρα και ο άλλος από την Β χώρα, θεωρώ ότι είμαι πιο ανώτερος άνθρωπος από αυτόν. Κι αυτό επειδή η χώρα μου έχει μεγάλη ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά, καλύτερη ποιότητα ζωής, κλπ, σε αντίθεση με την Β χώρα, άρα όλοι οι πολίτες της Α χώρας είναι ανώτεροι άνθρωποι από αυτούς της Β. Αυτό είναι ρατσιστικό και λάθος, μιας και στην τελική ένας απλός άνθρωπος είμαι κι εγώ, όπως κι αυτός, δεν διαφέρουμε σε κάτι. Επειδή η χώρα μου έχει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την άλλη, δεν σημαίνει ότι ο πολίτης της Α είναι ανώτερος από τον πολίτη της Β χώρας ή και αντίστροφα. Αυτός είναι εθνικός ρατσισμός που δεν είναι ίδιος με τον λεγόμενο φυλετικό ρατσισμό που μπορεί να έχουμε ακουστά, αλλά έχει κάποιες διαφορές.

 

 

Κάποια βίντεο  σχετικά με τον ρατσισμό :

https://www.youtube.com/watch?v=dfccrwUlROU
https://www.youtube.com/watch?v=kYHYCwPC06s

https://www.youtube.com/watch?v=nxAvJpRLlRk

http://youtu.be/lQyPGZsUmkc

ΠΕΡΑΚΗ ΚΑΡΜΕΝ

ΣΠΑΡΤΑΛΗ ΣΑΒΒΙΝΑ

Σχολιάστε

Top