Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

triti_ilikia

             Τα άτομα της  τρίτης ηλικίας συμμετέχουν σε λιγότερες κοινωνικές ομάδες καθώς, με την πάροδο του χρόνου, αντιμετωπίζουν σωματικά προβλήματα, αλλά και ψυχικά. Με τον τρόπο αυτό, στερούνται τη δυνατότητα ευεξίας και σταδιακά τείνουν να απομονώνονται.

               Δυσκολότερα βιώματα έχουν οι ηλικιωμένοι στις πόλεις ·είναι κοινωνικά απομονωμένοι διότι ένα μεγάλο ποσοστό της ζωής τους έχει αλλάξει ριζικά. Έχουν βιώσει πράγματα ξεπερασμένα πλέον για την εποχή που ζούνε τώρα. Ορισμένοι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια που είχαν παλιά προκειμένου να ασχοληθούν με όσα θέλουν να κάνουν τώρα. Κάποιοι ηλικιωμένοι μπορεί να πάσχουν από σοβαρή νόσο ή να υποφέρουν από σοβαρούς πόνους. Ο όρος «ηλικιωμένοι» συμβαδίζει με πολλά αρνητικά. Δεν αποδίδουν εργασιακά, οι απόψεις τους θεωρούνται απαρχαιωμένες, η κατάσταση της υγείας τους είναι ευάλωτη και ο κόσμος αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Επίσης, κάθε εποχή έχει τη δική της κουλτούρα. Η οικογένειά  τους παίρνει το δρόμο της, κάτι το οποίο απομονώνει ακόμα περισσότερο τους ηλικιωμένους και οι περισσότεροι μένουν χωρίς οικογενειακή υποστήριξη. Στην Ελλάδα, σε γενικές γραμμές, επικρατεί ακόμα ο θεσμός της οικογένειας, σε μικρότερο ποσοστό βέβαια από ό, τι παλαιότερα, κάτι το οποίο τους κάνει να νιώθουν ακόμα χρήσιμοι στην κοινωνία –περνώντας χρόνο, για παράδειγμα, με τα εγγόνια τους. Στον τόπο μας δεν υπάρχουν πολλά μέρη να φιλοξενούν άτομα τρίτης ηλικίας και ο αριθμός που ζει μέσα σ αυτά είναι μικρός. Είναι καλό να υπάρχουν διάφορες λέσχες σύναξης ηλικιωμένων. Έτσι θα δώσουν διέξοδο στα κοινά ενδιαφέροντά τους και θα αισθάνονται όμορφα με ηλικιακά κοντινά άτομα.

            Κάθε ηλικία έχει τις ανάγκες και τα προβλήματά της. Η τρίτη ηλικία είναι αυτή που έχει τις περισσότερες ανάγκες, τόσο σωματικές όσο και ψυχικές και θα πρέπει να δείχνουμε περισσότερη κατανόηση, να είμαστε υπομονετικοί και να επιδεικνύουμε σεβασμό.

Μαριάννα Δρακιού

Σχολιάστε

Top