ΕΦΗΒΕΙΑ

goneis-enantion-efivon1

Η εφηβεία συνήθως ξεκινάει στην ηλικία των 11 με 12 χρόνων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα παιδιά θα μπουν στην εφηβεία στην ίδια ακριβώς ηλικία. Υπάρχουν παιδιά που δείχνουν σημάδια ανάπτυξης πολύ νωρίς και άλλα που αργούν. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό τόσο από τους γονείς όσο και από τα ίδια τα παιδιά. Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν γιατί το παιδί τους δεν έχει ακόμη ψηλώσει ή δεν έχει βγάλει τριχοφυΐα όπως τα άλλα συνομήλικα παιδιά. Ακόμη και οι ίδιοι οι έφηβοι λόγω του ότι δεν θέλουν να διαφέρουν από το μέσο όρο, νιώθουν άσχημα είτε έχουν πρόωρη είτε καθυστερημένη ανάπτυξη. Εάν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας, οι γονείς πρώτοι από όλους θα πρέπει να αποδεχτούν το ρυθμό ανάπτυξης των παιδιών τους για να μπορέσουν και εκείνα να αποδεχτούν τον εαυτό τους.

οι έφηβοι παρουσιάζουν λίγο έως πολύ τα εξής χαρακτηριστικά: είναι αρνητικοί για όλα,έχουν μία τάση για απομόνωση,είναι υπερευαίσθητοι,θίγονται και προσβάλλονται πολύ εύκολα,είναι ισχυρογνώμονες και πεισμώνουν πολύ.

Εφηβεία και σεξουαλικότητα.
Στην εφηβική ηλικία ο άνθρωπος οργανώνεται ως φύλο (αγόρι ή κορίτσι). Έχουν ενεργή σεξουαλική συμπεριφορά και καλό είναι στα πλαίσια της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε αυτή την ηλικία να περνάμε στα παιδιά πως όπως κάθε συμπεριφορά έτσι και η σεξουαλική έχει τις συνέπειες της. Αυτές μπορεί να είναι μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, η μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή και η εμπλοκή σε μία βίαιη και κακή σχέση.

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως όλοι οι έφηβοι δεν είναι ίδιοι. Παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, το οικογενειακό περιβάλλον, τα παιδικά χρόνια και όχι μόνο συμβάλλουν στη διαφορετικότητα τους. Αυτό όμως που μπορεί να βοηθήσει όλους τους γονείς και όχι μόνο αυτών που έχουν παιδιά στην εφηβεία είναι ο διάλογος και η καλή επικοινωνία μαζί τους.

Καραγιάννη Σεβούλα

Σχολιάστε

Top