Το μονόχορδο του Πυθαγόρα

Monochord

Η Μουσική εκτός από τέχνη είναι και επιστήμη. Έχει πολύ μεγάλη σχέση με άλλες επιστήμες όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Φιλοσοφία. Η ιδέα της σύνδεσης των Μαθηματικών και της Μουσικής γεννήθηκε πριν από 26 ολόκληρους αιώνες στη αρχαία Ελλάδα από τον Πυθαγόρα μαθηματικό, φιλόσοφο, θεωρητικό της Μουσικής και ιδρυτή της Πυθαγόρειας σχολής σκέψης. Έθεσε πρώτος τις βάσεις της επιστήμης της μουσικής με την πρώτη επιστημονικά θεμελιωμένη θεωρία της Μουσικής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές εντρύφησε στη σχέση της μουσικής και των αριθμών μελετώντας το αρχαίο όργανο Μονόχορδο το οποίο ονομαζόταν και «Πυθαγόρειος Κανών» γιατί απέδιδαν την εφεύρεσή του σε αυτόν.

Ο χωρισμός και ο καθορισμός των μουσικών διαστημάτων που πέτυχε ήταν ένα τεράστιας σημασίας επίτευγμα τόσο για τα Μαθηματικά και τη δύναμή τους να ερμηνεύουν τον κόσμο με αριθμούς όσο και για τη μουσική και τη Θεωρία της.

Το Μονόχορδο έδωσε την ευκαιρία να κατασκευαστούν μουσικά όργανα με μεγαλύτερη ακρίβεια από πριν αλλά και δημιουργηθούν καινούρια.

Η Διευθύντρια

Αψόμωτου Δήμητρα

 

 

 

Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Monochord.jpg

 

ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Περί ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 176 Άρθρα
Georgios F. Giotopoulos is the Headmaster of Junior High School of Saravali, Patras, Greece. He has 22 years' experience as an adult trainer in the field of vocational training. His interests concern transformative learning and especially transformative learning through aesthetic experience, vocational training, adult education, education management, and teachers’ evaluation. https://eap.academia.edu/GeorgeGiotopoulos https://www.researchgate.net/profile/Georgios_Giotopoulos2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης