Η Νόσος των Τρελών Αγελάδων είναι μια ασθένεια που προκαλεί την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια όπου άρχισε το 1986 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στον άνθρωπο προκαλεί τη νόσο Creutzfeldt-Jakob.
Ιστορία
Το πρώτο κρούσμα της νόσου καταγράφηκε το 1986 στη Μεγάλη Βρετανία. Σύντομα άρχισε να γίνεται επιδημία με αποτέλεσμα να μολυνθούν όχι μόνο και άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου (Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Η.Π.Α κ.α.). Το πρώτο κρούσμα στον άνθρωπο καταγράφηκε το 1996, δέκα χρόνια μετά. Αμέσως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε σε λειτουργία μέτρα για την αποφυγή της νόσου στους ανθρώπους. Όπως την αποφυγή κατανάλωσης βοδινού κρέατος. Σύμφωνα με έρευνες, η νόσος προήλθε από μια πρωτείνη,το πριόν και μεταδόθηκε από τα πρόβατα στα βοοειδή και από τα βοοειδή στους ανθρώπους. Για την κατάσταση αυτή, φταίνε οι άνθρωποι καθώς δίνουν στις αγελάδες τους να φάνε άλλα νεκρά ζώα και έτσι τα βοοειδή τρελάθηκαν από την κατανάλωση προβάτων που ήταν η πρώτη πηγή της νόσου, έτσι έγιναν κανίβαλες. Στην Παπούα Νέα Γουινέα υπήρχε η ασθένεια Kuru, που είναι μια μορφή Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας και μεταδιδόταν από τις φυλές της χώρας που έτρωγαν τους νεκρούς της φυλής τους. Το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στην Ελλάδα εντοπίστηκε το 2001 σε γαλακτοπαραγωγική μονάδα στο Κιλκίς. Τα τελευταία κρούσματα στη χώρα μας εντοπίστηκαν το 2018 σε αγελάδες ολλανδικής προέλευσης. Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει λιγότερο από 250 άνθρωποι από τη νόσο σε όλο τον κόσμο.
Συμπτώματα
Τα πρώτα σημεία που εμφανίζονται είναι:
· Αϋπνία
· Κατάθλιψη
· Σύγχυση
· Αλλαγές προσωπικότητας και συμπεριφοράς
· Ασυνήθιστες σωματικές αισθήσεις
· Προβλήματα μνήμης
· Προβλήματα όρασης
· Προβλήματα συντονισμού κινήσεων
Σε πιο προχωρημένο στάδιο συμβαίνουν τα εξής:
· Σταδιακή, γρήγορη και προοδευτική απώλεια των νοητικών ικανοτήτων (παραφροσύνη)
· Εμφανίζονται αθέλητες, ακανόνιστες, σπασμωδικές κινήσεις που είναι γνωστές σαν μυοκλονικές κινήσεις
· Παρουσιάζονται όλο και περισσότερα προβλήματα και δυσκολίες στην ομιλία, στην όραση και χειροτερεύει η μυϊκή αδυναμία
· Ο ασθενής φαίνεται άκαμπτος και τρομαγμένος
Στο τελικό στάδιο:
· Απώλεια όλων των νοητικών και φυσιολογικών λειτουργιών
· Ο ασθενής βυθίζεται σε κώμα
· Ο ασθενής πεθαίνει από διάφορες λοιμώξεις, όπως πνευμονία, διότι μένει πλέον ακίνητος στο κρεβάτι, σε κωματώδη κατάσταση χωρίς να έχει πλέον οποιαδήποτε επικοινωνία με το περιβάλλον του.
Θεραπεία
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη Νόσο των Τρελών Αγελάδων. Το 2018 έλαβε πειραματική θεραπεία με το όνομα PRN100 ένας Βρετανός.