Era Istrefi

Η Έρα Ιστρέφι (αλβανικά: Era Istrefi, 4 Ιουλίου 1994 -) είναι Αλβανίδα του Κοσόβου τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Απέκτησε εγχώρια αναγνώριση, το 2013, με την κυκλοφορία του single Mani për money, όταν ήταν ακόμα 19 ετών. To 2016, πέτυχε παγκόσμια αναγνώριση με την κυκλοφορία του single BonBon. Μετά από αυτό άρχισαν να τη συγκρίνουν με δημοφιλείς τραγουδιστές του είδους όπως τη Rihanna και τη Sia. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της, υπέγραψε συμβόλαιο με την αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Sony Music, ενώ λίγο αργότερα και με την Ultra Music. Το 2017, κέρδισε το European Border Breakers Awards.

Ζωή και καριέρα

1994-2014: πρώιμα χρόνια και ξεκίνημα καριέρας

Η Έρα Ιστρέφι γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1994, στην Πριστίνα του Κοσόβου. Οι γονείς της είναι η τραγουδίστρια (1980s και 1990s) Σουζάνα Ταχιρσίλαϊ και ο δημοσιογράφος Νεζίρ Ιστρέφι. Μετά τον θάνατο του πατέρας της, το 2004, η Σουζάνα εγκατέλειψε οριστικά την καριέρα της. Η Έρα έχει μία αδελφή τη Νόρα, η οποία είναι κι αυτή τραγουδίστρια.

Η Ιστρέφι έκανε το δισκογραφικό ντεμπούτο της το 2013, με το single Mani për money, ο οποίος περιέχει φράσεις της γεγκικής διαλέκτου και της αγγλικής γλώσσας. Έναν μήνα αργότερα κυκλοφόρησε το επίσης επιτυχημένο «A Po Don?, το οποίο συνοδεύτηκε και με βίντεο κλιπ για την προώθησή του.Μες στο 2014, κυκλοφόρησε το τρίτο της single, το E Dehun, το οποίο εμπνεύστηκε από μία ηχογράφηση της Νετζμίε Παγκαρούσα την ίδια χρονιά. Το βίντεο κλιπ που συνόδευσε αυτό το τραγούδι της έδωσε βραβείο στα Videofest Awards, καθώς και το Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη.

Τον Δεκέμβριο του 2013, η τραγουδίστρια, κυκλοφόρησε την ποπ μπαλάντα της 13, το οποία παράχθηκε στις ΗΠΑ. Το συνοδευτικό βίντεο κλιπ του κομματιού έκανε 200.000 θεάσεις στο YouTube μέσα σε 24 ώρες, το οποίο έγινε θέμα στο περιοδικό V. Αυτή τη χρονιά η Ιστρέφι ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Από το 2016, κατέχει και την αλβανική υπηκοότητα.

2015 έως σήμερα: Διεθνή καταξίωση

Η Ιστρέφι γνώρισε μεγάλη καταξίωση στη διεθνή σκηνή, μετά την κυκλοφορία του single BonBon, το οποίο κυκλοφόρησε στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μαζί με ένα βίντεο κλιπ, που γυρίστηκε στο Κόσοβο. Το τραγούδι γνώρισε αμέσως την επιτυχία και έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, ξεκίνησε να αποκτά διάσημους υποστηρικτές όπως την Αμερικανίδα ηθοποιό Κλόι Γκρέις Μορέτζ, καθώς και άλλους καλλιτέχνες. Πολλά Μέσα τότε ξεκίνησαν να τη λένε η «Rihanna και Sia της Αλβανίας».

Τον Φεβρουάριο του 2016, η Ιστρέφι υπέγραψε με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες των ΗΠΑ, πρώτα στην Sony Music Entertainment και μετά στην Ultra Music. Λέχθηκε επίσης ότι η Ιστρέφι, τον ντεμπούτο δίσκο της θα τον κυκλοφορήσει με τη RCA Records.Τον Ιούνιο του 2016, κυκλοφόρησε και μία αγγλική έκδοση του Bonbon.Στις 24 Φεβρουαρίου του 2017, η Ιστρέφι κυκλοφόρησε νέο single ονόματι Redrum, στου οποίου την παραγωγή ήταν ο Φέλιξ Σνόου.Στις 24 Φεβρουαρίου του 2017, η Ιστρέφι κυκλοφόρησε νέο single ονόματι Redrum, στου οποίου την παραγωγή ήταν ο Φέλιξ Σνόου.


Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης