Κουραμπιέδες με ολόκληρα αμύγδαλα:
Συστατικά:
- 250 γρ. αμύγδαλα, ολόκληρα καβουρδισμένα, χωρίς φλούδα
- 400 γρ. βούτυρο, ανάλατο
- 120 γρ. άχνη ζάχαρη
- 620 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 50 γρ. κονιάκ
- 1 βανιλίνη
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 30 γρ. ανθόνερο
- 1 πρέζα αλάτι
Για το πασπάλισμα:
- 2 κ.σ. ανθόνερο
- 350 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε 3 ταψιά και αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη, και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Προσθέτουμε 5 κ.σ. από το αλεύρι, το κονιάκ, τη βανιλίνη, το μπέικιν πάουντερ και το ανθόνερο, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ολόκληρα τα αμύγδαλα και το αλάτι. Φοράμε γάντια και ανακατεύουμε ελαφρώς με τα χέρια μας. Πλάθουμε περίπου 55 κουραμπιέδες των 30 γρ., τους μοιράζουμε στα ταψιά και πιέζουμε με το δάχτυλό μας το κέντρο τους για να δημιουργήσουμε ένα βαθούλωμα. Μεταφέρουμε το πρώτο ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 23-25 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τους υπόλοιπους κουραμπιέδες. (Αν οι κουραμπιέδες είναι αρκετοί και δε χωράνε σε 3 ταψιά μπορεί να χρειαστεί να τους ψήσουμε σε 4 δόσεις.) Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για τουλάχιστον 20 λεπτά. Μεταφέρουμε τους κουραμπιέδες σε μια πιατέλα και τους ψεκάζουμε με το ανθόνερο. Πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Κέικ χριστουγεννιάτικο σπίτι:
Συστατικά:
Για το παντεσπάνι:
- 180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 50 γρ. κακάο, + εξτρα για το ταψί
- 7 αυγά, μεσαία
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανιλίνη
- βούτυρο, για το άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι:
- 150 γρ. νερό
- 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
Για τη βουτυρόκρεμα:
- 500 γρ. άχνη ζάχαρη
- 600 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τα μπισκότα:
- 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 60 γρ. άχνη ζάχαρη
- ½ βανιλίνη
- 100 γρ. βούτυρο
Για την γκανάς:
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 200 γρ. κουβερτούρα
Για τη σύνθεση:
- 100 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
- 18 σαβαγιάρ
- 20 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Τοποθετούμε μια σίτα σε ένα μπολ και ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο μέσα στη σίτα για να τα κοσκινίσουμε, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανιλίνη, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα αλεύρι-κακάο, χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 10 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με κακάο ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28×36 εκ., μεταφέρουμε μέσα το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. (Ιδανικά, όταν βάλουμε το ταψί στον φούρνο ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι ώστε να προλάβει να κρυώσει. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση.) Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά. Ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας το ταψί σε ένα ξύλο κοπής και το αναποδογυρίζουμε ξανά φέρνοντας τη μεγάλη πλευρά μπροστά μας. Κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι κάθετα από πάνω προς τα κάτω 5 λωρίδες διαφορετικών μεγεθών: τα πρώτα 3 κομμάτια θέλουμε να έχουν πλάτος 8 εκ., το τέταρτο 5 εκ. και το τελευταίο 3 εκ. Αφήνουμε τα παντεσπάνια στην άκρη.
Για το σιρόπι:
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αλείφουμε με ένα πινέλο τα παντεσπάνια με το μισό σιρόπι και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να το απορροφήσουν.
Αλείφουμε το υπόλοιπο σιρόπι και αφήνουμε για 20-30 λεπτά στην άκρη.
Για τη βουτυρόκρεμα:
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την άχνη ζάχαρη, το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό και στη συνέχεια σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να δημιουργηθεί μια βουτυρόκρεμα. (Αν χρειαστεί, σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης για να πάρουμε το μείγμα από τα τοιχώματα.) Μεταφέρουμε τη βουτυρόκρεμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής. (Υπολογίζουμε ότι σε αυτό το στάδιο θα χρησιμοποιήσουμε τα ⅔ της βουτυρόκρεμας και το υπόλοιπο ⅓ θα το χρησιμοποιήσουμε στη σύνθεση.) Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε μια μικρή ποσότητα από βουτυρόκρεμα στο κέντρο για να κολλήσει το παντεσπάνι. Τοποθετούμε τ`ο πρώτο από τα μεγάλα παντεσπάνια στο κέντρο του ταψιού, βάζουμε βουτυρόκρεμα στην επιφάνεια και την απλώνουμε με μια σπάτουλα. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο μεγάλο παντεσπάνι και απλώνουμε ξανά βουτυρόκρεμα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα παντεσπάνια, τοποθετώντας τα από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο ώστε να δημιουργήσουμε ένα «σπιτάκι». Βάζουμε βουτυρόκρεμα περιμετρικά στα πλαϊνά και στην επιφάνεια και την απλώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα παντεσπάνια. Μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο για 4-6 ώρες να κρυώσει καλά.
Για τα μπισκότα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη και τη βανιλίνη. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια, το ρίχνουμε στο μπολ και πλάθουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ίσιο ταψί (λαμαρίνα) και μεταφέρουμε πάνω τη ζύμη.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανοίγουμε με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 30×25 εκ. Τοποθετούμε τη μεγάλη πλευρά της ζύμης μπροστά μας και κόβουμε με ένα μαχαίρι 4 ορθογώνια μπισκότα διαστάσεων 3×5 εκ. (που θα χρησιμοποιήσουμε ως «πόρτες») και 6 τετράγωνα μπισκότα διαστάσεων 3×3 εκ. (που θα χρησιμοποιήσουμε ως «παράθυρα»). Κόβουμε την υπόλοιπη ζύμη με κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς και αστεριών. Μεταφέρουμε το ταψί (λαμαρίνα) στην κατάψυξη για 5 λεπτά, βγάζουμε από την κατάψυξη και αφαιρούμε τα κομμάτια που σχηματίσαμε από τη ζύμη. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και μεταφέρουμε εκεί τα μπισκότα. Χρησιμοποιούμε τη ζύμη που περίσσεψε γύρω-γύρω από τα σχήματα που δημιουργήσαμε για να φτιάξουμε επιπλέον μπισκότα σε σχήμα καρδιάς και αστεριών και τα μεταφέρουμε και αυτά στο ταψί. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
Για την γκανάς:
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε στο κατσαρολάκι. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να λιώσουν και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 10 λεπτά.
Για τη σύνθεση:
Αφαιρούμε το «σπιτάκι» από το ψυγείο και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί με σχάρα. Ρίχνουμε από πάνω την γκανάς και απλώνουμε με μια σπάτουλα μέχρι να καλυφθεί το σπιτάκι ομοιόμορφα. (Μπορούμε να πάρουμε την γκανάς που έχει στάξει στο ταψί και να την απλώσουμε και αυτή.) Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 5 λεπτά να σταθεροποιηθεί η γκανάς. Βάζουμε τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και κόβουμε την άκρη χαμηλά. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ένα ξύλο κοπής και τα διακοσμούμε με την κουβερτούρα δημιουργώντας «πόρτες» και «παράθυρα». Μεταφέρουμε το σπιτάκι με 2 σπάτουλες σε ένα ξύλο κοπής και τοποθετούμε μπροστά μας τη μεγάλη πλευρά. Βάζουμε βουτυρόκρεμα οριζόντια στην κορυφή και την απλώνουμε με μια σπάτουλα. Βάζουμε βουτυρόκρεμα στο πάνω μέρος από τα πλαϊνά από το σπιτάκι ώστε να κολλήσουν τα σαβαγιάρ. Τοποθετούμε από 9 σαβαγιάρ σε κάθε πλευρά πάνω στη βουτυρόκρεμα ώστε να δημιουργήσουμε τη σκεπή, αφήνοντας την κορυφή κενή. Διακοσμούμε το πάνω μέρος με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα, αφήνοντας ελάχιστη ποσότητα για να βάλουμε στη μέση από την πίσω πλευρά των μπισκότων και να τα κολλήσουμε στο σπιτάκι. Τοποθετούμε απο 3 παράθυρα στις 2 μεγάλες πλευρές του σπιτιού και τις 2 πόρτες στις 2 μικρές πλευρές. (Τις 2 έξτρα πόρτες τις φτιάξαμε σε περίπτωση που σπάσουν οι πρώτες.) Τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο από ένα μπισκότο αστέρι πάνω από κάθε πόρτα. Διακοσμούμε γύρω-γύρω το σπιτάκι με τα υπόλοιπα μπισκότα σε σχήμα καρδιάς και αστεριών. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Μελομακάρονα red velvet:
Συστατικά:
Για το σιρόπι:
- 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 200 γρ. νερό
- 1 στικ κανέλας
- 3 γαρίφαλα ολόκληρα
- φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 50 γρ. μέλι
Για τα μελομακάρονα:
- 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 200 γρ. σπορέλαιο
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- ¼ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα:
- κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
- καρύδια, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, τα γαρίφαλα και τις φλούδες, και αφήνουμε να πάρουν βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Για τα μελομακάρονα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά και αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και το χρώμα ζαχαροπλαστικής, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα. Πλάθουμε 30-35 μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο και 30 γρ. το κάθε ένα) και τα τοποθετούμε στα ταψιά. Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. (Στον μισό χρόνο αλλάζουμε θέση στα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.) Αφαιρούμε από τον φούρνο και ρίχνουμε κατευθείαν τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι. Αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε πίσω στα ταψιά. Αφήνουμε να κρυώσουν 20-30 λεπτά. Ρίχνουμε τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα και τα καρύδια, και σερβίρουμε.
Πατσάκογλου Ζωή Α5