
Η γαρδένια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καλλωπιστικά φυτά, γνωστή για τα λευκά, αρωματικά μεθυστικά άνθη και τα γυαλιστερά πράσινα φύλλα της. Πολλοί τη θυμόμαστε από τις αυλές και τις βεράντες των παλιών σπιτιών, όπου ξεχώριζε με την ομορφιά της. Φυτεύεται την άνοιξη, τόσο σε κήπο όσο και σε γλάστρα, και ανθίζει νωρίς το καλοκαίρι, με πιθανή δεύτερη ανθοφορία το φθινόπωρο. Αν και είναι ευαίσθητο φυτό, με τη σωστή φροντίδα ανταμείβει με πλούσια ανθοφορία και υπέροχο άρωμα. Σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξή της είναι το κατάλληλο έδαφος, η υγρασία και η σωστή λίπανση. Αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα, όπως κιτρινίσματα στα φύλλα ή πτώση ανθών, που σχετίζονται με ακατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος.
Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε τα βασικά μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας από την συνεργάτιδά μας Χρυσάνθη Ζαφειροπούλου. Η συνέντευξη έγινε από το zoom.
Μαθήτρια: «Κα Χρυσάνθη ποιές είναι οι συμβουλές που δίνετε για να έχουμε μία όμορφη και υγιή γαρδένια;»
Κα Χρυσάνθη: «Η πρώτη συμβουλή είναι να μην έχει πιάτο από κάτω να κρατάει νερό. Θέλει μία βάση και μετά το πιάτο. Η δεύετρη συμβουλή είναι να τοποθετούμε την γλάστρα το πρωι στον ήλιο και το μεσημέρι να φροντίζουμε να έχει σκιά γιατί δεν αντέχει την υψηλή θερμοκρασία. Τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο με θερμοκρασία το πολύ 25 βαθμούς και μετά ρίχνουμε λίπασμα όχι στη ρίζα αλλά κοντά στα τοιχώματα της γλάστρας.. Ποτίζουμε μέρα παρά μέρα. Μετά από 2 μήνες από το λίπασμα ρίχνουμε σίδηρο σε σκόνη.
Τρίτη συμβουλή Το πλύσιμο των φύλλων μέρα παρά μέρα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Όταν πλένετε τα φύλλα μην την ποτίσετε. Μην την βάλετε κοντά σε άλλα φυτά ή δέντρα.»
Μαθήτρια: Πόσα χρόνια διατηρείτε τις γαρδένιες στην αυλή σας;
Κα Χρυσάνθη: » Τις διατηρώ 35 χρόνια. Τις είχε φυτέψει η συγχωρεμένη η μητέρα μου. Οι γαρδένιες μου δεν έχουν ανθίσει ακόμα. Θα σας στείλω όμως φωτογραφίες.»
Ευχαριστώ πολύ.
Ζωή Δουγένη Β1