Εισαγωγή στην ιστορία των Εβραίων

Ο Εβραϊκός λαός είναι γενικά ένας από τους αρχαιότερους του πλανήτη μας και κατοικούσε στη σημερινή περιοχή του Ισραήλ από το 1800 π.Χ. Η εθνική ταυτότητα του βασίζεται στην εβραϊκή γλώσσα, σημιτικής προέλευσης και στον Ιουδαϊσμό που αποτελεί  την πρώτη μονοθεϊστική θρησκεία στην ιστορία. Το κράτος τους ήκμαζε για καιρό έως ότου να κατακτηθεί, αναγκάζοντας αρκετούς Εβραίους να μεταναστεύσουν (διασπορά), κυρίως στην Ευρώπη.

Έκτοτε, οι κοινότητές τους εξελίχθηκαν χωριστά και σε διαφορετικές περιοχές, οδηγώντας στον διαχωρισμό τους σε ομάδες. Οι δύο κυριότερες ήταν οι Aσκεναζίτες, που κατοικούσαν στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη και η γλώσσα τους είχε γερμανικές επιρροές, και τους Σεφαραδίτες ή Ισπανοεβραίους όπου ζούσαν στην Ιβηρική χερσόνησο και στην βόρεια Αφρική ενώ μιλούσαν την Λαντίνο ( μίξη Ισπανικών και Εβραϊκών).

Η πρώτη μαζική μετανάστευση Εβραίων στην ελληνική χερσόνησο συνέβη κατά τον δεύτερο αιώνα π.Χ. πληθυσμοί που υφίστανται ακόμα και σήμερα. Η σταδιακή εγκατάστασή τους σε πολλά μέρη της χώρας μας και η μεγάλη επιρροή που τους ασκήθηκε από τους ντόπιους Έλληνες, άλλαξε τη γλώσσα τους για αυτό και ονομάζονται Ρωμανιώτες. Αργότερα, στην εποχή του Μεσαίωνα, ως αποτέλεσμα των μαζικών διώξεων από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά κράτη, οι Εβραίοι κατέφυγαν για βοήθεια στο Βυζάντιο και την μετέπειτα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το αποκορύφωμα αυτής της περιόδου αποτελεί η μαζική έλευση Σεφαραδίτων από την Ισπανία στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα μετατραπεί τελικά σε μια «εβραϊκή» πόλη. Αρκετές Ρωμανιώτικες κοινότητες συγχωνεύονται  με τις Σεφαραδίτικες, οι οποίοι θα υπερισχύσουν αριθμητικά. Με την μεταβίβαση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες, η συνύπαρξή τους με τους Εβραίους υπήρξε ειρηνική. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος όμως επιφύλασσε κάτι για τους Εβραίους που κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Το Ολοκαύτωμα…

ΧΑΒΙΑΡΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης