Τα Ελληνικά χρονικά είναι εφημερίδα που εκδιδόταν στο Μεσολόγγι από τον Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη- Ιάκωβο Μάγερ (1798-1826) .Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε την 1/1/1824 και το τελευταίο στις 20/2/1826. Σύμφωνα με τα Ελληνικά χρονικά στις 24 Απριλίου 1825 ο Κιουταχής φτάνει στο Μεσολόγγι και περιμένει ανεφοδιασμό και τις απαραίτητες μηχανές για να βάλει στην πράξη τα σχέδια του.
(αρ. φύλλου 35) Τις πρώτες μέρες του Μαΐου ο στρατός του Κιουταχή οργανώνονταν φτιάχνοντας τάφρους και αντιχαρακώματα την νύχτα και εξαπολύοντας κανονιοβολισμούς χωρίς να προξενούν στο τείχος ουσιαστική βλάβη. Ο Κιουταχής δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να επιτεθεί άμεσα καθώς βλέπει το τείχος καλώς οχυρωμένο .
(αρ. φ.37) Στις 7 Μαΐου ο εχθρός κανονιοβολεί ακατάπαυστα από το μεσημέρι και μετά και σκοτώνεται ένας καλόγερος. Παράλληλα καταστράφηκε μέρος του προ τειχίσματος. Τη νύχτα έγινε μια μερική έξοδος από μέρος των Ελλήνων που παρότι ασήμαντη έφερε σύγχυση και φόβο στους φύλακες των εχθρών .
(αριθ. 38) Στις 11 Μαΐου επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους συνεχείς κανονιοβολισμούς, ανάμεσα στους οποίους και μια Ελληνίδα 17 ετών .
(αρ. φ.40) Ανακοινώνεται ότι την 12η Μαΐου τα σώματα των στρατηγών Κ.Μπότσαρη, Τζαβέλλα και Καραϊσκάκη οργανώνονται στην Ανατολική Στερεά για να την εξασφαλίσουν και να βοηθήσουν και την Δυτική Ελλάδα .Στις 19 Μαΐου η διοίκηση του Ναυπλίου έστειλε στην πόλη το πλοίο του Γκίκα Μπότσαρη με τροφές και πολεμοφόδια .
(αρ. φ. 41 ) Ο Κιουταχής , για να εμψυχώσει τον στρατό του και να αποθαρρύνει τους Έλληνες , στέλνει συχνά στρατιώτες μακριά από το στράτευμα οι οποίοι επιστρέφουν με πολύ ντόρο για να δείξει ότι είναι νέοι στρατιώτες που ενσωματώνονται στο στρατό του. Οι έλληνες γελούν με αυτά τα καμώματα. Στις αναφορές της 25ης Μαΐου ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον ηρωισμό των γυναικών που συνέχιζαν άφοβα τις καθημερινές τους δραστηριότητες και στα παιδιά που έπαιζαν απτόητα κατασκευάζοντας μικρά ομοιώματα κανονιών.
(αρ. φ.46) Την 8η Ιουνίου επιχειρήθηκε από θαλάσσης αποτυχημένη έφοδος των Τούρκων, με απώλειες για τον εχθρό περί τα 200 νεκρά και τραυματισμένα άτομα. Ένα Μαλτέζικο πλοίο συνελήφθη από ελληνικά με φορτίο ψωμιού από την Κωνσταντινούπολη. Την 10η Ιουνίου αιχμάλωτος από το εχθρικό στρατόπεδο ομολόγησε ότι οι τουρκικές δυνάμεις αριθμούν περί τους 12.000 στρατιώτες και πιθανόν με αυτούς θα επιχειρηθεί η έφοδος καθώς και ότι ο τρόπος μοιρασιάς των μισθών από τον Κιουταχή έφερε διχασμό και γκρίνια στο στράτευμα.
(αρ. φ 47) Οι τούρκοι βάζουν μπροστά στο σκάψιμο των χαρακωμάτων έλληνες αιχμαλώτους να σκοτώνονται και από τους 700 σκαφτιάδες έχουν απομείνει 300. Οι επιστάτες είναι υποχρεωμένοι να φέρνουν τα κεφάλια των νεκρών σκαφτιάδων στους ανωτέρους τους για να πιστοποιείται ότι δεν αυτομόλησαν.
(αρ. φ54-55) Την 11η Ιουλίου και ενώ το Μεσολόγγι κανονιοβολείται από στεριά και θάλασσα, η Τούρκοι στέλνουν αντιπροσωπεία με έγγραφο συνθήκης με 7 άρθρα. Οι Έλληνες όταν είδαν τη συνθήκη απάντησαν ομοφώνως: Πόλεμο , γνωρίζοντας ότι υπογράφουν τη θανατική καταδίκη τους.
(αρ.φ.56-60) Το Μεσολόγγι που ήταν προπύργιο της Ελλάδος έχει φτάσει στην εσχάτη ένδεια εφοδίων, το τείχος έχει σε πολλά σημεία καταστραφεί και κάθε άλλο παρά φρούριο θυμίζει. Όσες συνθήκες και αν έστειλαν οι Τούρκοι, οι Μεσολογγίτες τις απέρριψαν επιλέγοντας το θάνατο παρά τη συνθηκολόγηση. Την 20η Ιουλίου ο στρατηγός Λάμπρος Βέικος, υπερασπιστής του Μεσολογγίου, με τη σύμφωνη γνώμη των οπλαρχηγών στέλνει ειρωνική και απαξιωτική επιστολή στον Ταχίρ Αμπαζή που ενεργούσε υπό τις διαταγές του Κιουταχή, εκφράζοντας για άλλη μια φορά το «μολών λαβέ». Στις 23 Ιουλίου καταφτάνει ο ελληνικός στόλος και επιτιθέμενος στον εχθρικό τον διασκορπίζει.
(αρ. φ.101) Στις 13 Δεκεμβρίου, 4000 Άραβες υπό την καθοδήγηση Γάλλων αξιωματικών ενσωματώνονται στον στρατό του Κιουταχή. Οι ηρωικοί υπερασπιστές απογοητεύονται βλέποντας χριστιανούς και δη Γάλλους, των οποίων η επανάσταση αποτέλεσε έμπνευση για τους Έλληνες, να καθοδηγούν μουσουλμάνους εναντίον Χριστιανών.
(αρ.φ.104-105) Στις 28 Δεκεμβρίου φτάνει η είδηση ότι ο Σουλτάνος καθαιρεί τον Κιουταχή ως αρχιστράτηγο της Ρούμελης και στέλνει εκπρόσωπο να τον αποκεφαλίσει αναθέτοντας και αυτόν τον ρόλο (εκτός αυτόν της Πελοποννήσου) στον Ιμπραήμ πασά, ο οποίος εν τω μεταξύ, είχε καταφέρει να περάσει στη Στερεά με ένα μέρος του στρατού του, εκμεταλλευόμενος την χαλάρωση των πατριωτών της Πελοποννήσου και σκορπώντας το θάνατο στο διάβα του, υπό την καθοδήγηση των Γάλλων αξιωματικών. Οι Γαλλο-αφρικανοί πλέον αναλαμβάνουν τα κανονιοστάσια, αφήνοντας σε δεύτερο ρόλο τους αξιωματικούς του Κιουταχή.
(Αρ.φ.3-4 ) Από τις 7 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας του Εκτελεστικού , οι Κουντουριώτης και Μαυροκορδάτος αντίστοιχα, από το Ναύπλιο παραδέχονται τη δεινή κατάσταση του Μεσολογγίου και ανακοινώνουν ότι ο Ελληνικός στόλος στην Ύδρα δεν έχει τα απαραίτητα εφόδια για να προστρέξει στο Μεσολόγγι. Ως εκ τούτου ζητούν ανάγκη οικονομικής συνεισφοράς των πατριωτών για τον απαραίτητο εξοπλισμό για να συνδράμουν στο Μεσολόγγι.
(αρ.φ. 9-10) 3 Φεβρουαρίου 1826. Συμπληρώνονται 10 μήνες από τότε που ο Κιουταχής πλησίασε το Μεσολόγγι και από τότε οι Έλληνες υπερασπιστές δεν έχουν πάρει ούτε ανάσα. Το οχύρωμα καταστράφηκε, τα σπίτια γκρεμίστηκαν, τα υποστατικά κατεδαφίστηκαν και 1500 Έλληνες πέθαναν. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες σιωπούν ενώ μόνο η σημαία του Σταυρού μένει να κυματίζει ακόμα πάνω από τα ερείπια και τους τάφους. Το στράτευμα του Ιμπραήμ πασά αριθμεί:
Τακτικός στρατός καθοδηγούμενος από Γάλλους αξιωματικούς |
8.600 |
Άτακτα στρατεύματα από διάφορες περιοχές |
2.400 |
Αλβανοί μισθωτοί |
2.200 |
Μαμελούκοι (Τουρκομάνοι της Αιγύπτου) |
1.200 |
Κοζάκοι |
500 |
Ιατροί, υποιατροί, φροντιστές , υπηρέτες |
350 |
Σύνολο |
15.250 |
Ο Κιουταχής αριθμεί 10.000 άτομα , οπότε το Μεσολόγγι πολιορκείται συνολικά από περίπου 25.250 άτομα.
(αρ. φ. 11-15)(τελευταίο φύλλο) : Η Άνοιξη πλησιάζει. Στις 4 Φεβρουαρίου ο εχθρός αλλάζει τη διάταξη των κανονιοστασίων κυκλώνοντας το οχυρό με νέες κατασκευές εκ δεξιών και εξ ευωνύμων, φτάνοντας τις 150-200 γιάρδες από το περιτείχισμα. Οι Γάλλοι και οι λοιποί Ευρωπαίοι οπαδοί του Ιμπραήμ πασά , επιτηρούν και συμβουλεύουν τους Τούρκους για την οργάνωση της πολιορκίας. Στις 8 Φεβρουαρίου , 500 Χαλδούπηδες (υποτιμητικό προσωνύμιο για τους ασιάτες Τούρκους) , ενώνονται με το υπόλοιπο εχθρικό στράτευμα. Στις 14 Φεβρουαρίου 14 εχθρικά πλοία προσόρμισαν στον λιμένα . Από τις 12 έως τις 15 του μήνα έχουν εκτοξευθεί εναντίων του τείχους άνω των 8000 βολών . Ο Αιγυπτιακός στόλος με 22 πλοία έχει αράξει στο λιμάνι. Οι εχθροί πιθανόν να επιχειρήσουν έφοδο από την λιμνοθάλασσα. Οι ηρωικοί υπερασπιστές κάνουν ξαφνικές εξόδους και τους χαλούν τα σχέδια. Οι πασάδες κατεβαίνουν μέχρι τα κανονιοστάσια για να αποτρέψουν με το άγριο τις υποχωρήσεις των στρατιωτών τους. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.
Γιώργος Ξενογιαννάκης