Ναυμαχία του Ναβαρίνου

Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Ενώ η φλόγα της επανάστασης έχει αρχίσει να σβήνει…

του Δημήτρη Κάσσιου

Μία από τις πιο γνωστές και καθοριστικές ναυμαχίες, που επηρέασε καθοριστικά το αποτέλεσμα της επανάστασης ήταν αυτή του Ναυαρίνου, τον Οκτώβριο του 1827.  Όλα βέβαια ξεκίνησαν περίπου τέσσερις μήνες νωρίτερα,  όταν πραγματοποιήθηκε στην Τροιζήνα η Γ΄ Εθνική Συνέλευση, στην οποία συζητήθηκε διεξοδικά η εξάπλωση του Κιουταχή στην Στερεά Ελλάδα και η κατάληψη της Ακρόπολης των Αθηνών από τους Τούρκους.

 

24/06/1827

Μία ημερομηνία που υπόσχεται πολλά για την ελευθερία της Ελλάδας! Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, οι τρεις υπερδυνάμεις της εποχής, υπογράφουν την συνθήκη του Λονδίνου. Σύμφωνα  με τους όρους της, διατάσσεται η άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και παραχωρείται αυτονομία στην Ελλάδα.

 

 Εικόνα2

26/08/1827 – 07/09/1827

-Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος καταφθάνει στο Ναυαρίνο. Τα νούμερα είναι τρομαχτικά… οι δυνάμεις του Ιμπραήμ ανέρχονται σε 35.000 άνδρες, 130 πλοία (17 εξ απ’ αυτών φρεγάτες) ενώ πάνω τους κουβαλούσαν περίπου 2.500 πυροβόλα.

Από την άλλη πλευρά ο Συμμαχικός στόλος αποτελείται από μόλις 17 πλοία. 12 Αγγλικά, 8 Γαλλικά και 7 Ρωσικά.

 

7-16/09/1827

Ο Συμμαχικός στόλος αποβιβάζεται στο Ναυαρίνο για να προκύψει συνάντηση των τριών στόλων. Ο αγγλικός με τον ναύαρχο Κόδριγκτον, ο γαλλικός υπό την αρχηγία του υποναυάρχου Δεριγνύ, καθώς και ο ναύαρχος Χέυδεν ηγείται του ρωσικού στρατού.

- Ο Άγγλος ναύαρχος απειλεί με επίθεση τον Ιμπραήμ,  δίνοντάς του 20 μέρες να αποφασίσει. Ανακωχή κατόπιν συμφωνίας ή ανακωχή μέσω βίας;

 Εικόνα3

08/10/1827

Οι Σύμμαχοι προσπαθούσαν να ακολουθήσουν τις διαταγές για την παύση των εχθροπραξιών που τους είχε δώσει η ελληνική κυβέρνηση. Ο Ιμπραήμ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία να απαντήσει ο ίδιος και ότι περίμενε τις οδηγίες του Σουλτάνου. Λόγω της ανησυχίας για ξαφνική επίθεση, οι Οθωμανοί οδηγούν τα πλοία τους στον όρμο του Ναυαρίνου, για περισσότερη ασφάλεια.

Η λήξη της διορίας πλησιάζει και υπό εντολή του Κόδριγκτον, τα πλοία φτάνουν στο Ναυαρίνο και ρίχνουν τις άγκυρές τους δίπλα από τα εχθρικά πλοία. Η ένταση που δημιουργήθηκε από την άφιξη των Συμμάχων, προκάλεσε την αρχή της ναυμαχίας

Παρά την αριθμητική υπεροχή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου και τη βοήθεια των πυροβολείων της Σφακτηρίας (το νησάκι που σχεδόν φράζει τον κόλπο του Ναβαρίνου), η ναυμαχία εξ αρχής έκλινε υπέρ του συμμαχικού στόλου, που είχε μεγαλύτερη δύναμη πυρός.

 

20/10/1827

Η ναυμαχία έχει τελειώσει. Γύρω στις 6 το απόγευμα, η λιμνοθάλασσα είχε γεμίσει από τα κατεστραμμένα πλοία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου. 12 φρεγάτες, 22 κορβέτες και 25 μικρότερα πλοία είχαν βυθισθεί, ενώ 6.000 άνδρες σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν. Οι Σύμμαχοι έχασαν 172 άνδρες, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε περίπου 500. Δύο πλοία καταστράφηκαν ολοσχερώς και αρκετά υπέστησαν εκτεταμένες ζημίες.
Εικόνα4

Αυτή η νικηφόρα ναυμαχία πρόσφερε πολλά στην Ελλάδα. Έδαφος, ανύψωση του ηθικού των επαναστατών, στρατιωτικό υλικό, αλλά το πιο σημαντικό, ελπίδα και ζωή.

Πηγές

ΛΟΥΛΕΣ Δ. (1979). Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ. Μνήμων, 7, 1–11. https://doi.org/10.12681/mnimon.192

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης