Το μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

Επιμέλεια : Γιάννης Μπ.

Το μέγαρο της Παλαιάς Βουλής είναι ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο που βρίσκεται στην οδό Σταδίου στην Αθήνα και στεγάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.  Στην πλατεία μπροστά του βρίσκεται το άγαλμα του αρχιστράτηγου και ήρωα της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Αρχικά ήταν η οικία του Αθηναίου τραπεζίτη και πολιτικού Αλέξανδρου Κοντοσταύλου. Το 1833 ο βασιλιάς Όθωνας το επέλεξε ως προσωπικό χώρο κατοικίας του. Στο Μέγαρο αυτό χτίστηκε μία μεγάλη αίθουσα χορού και συμποσίων, όπου η Εθνική Αντιπροσωπεία συνεδρίαζε. Όμως τον Οκτώβριο του 1854 το κτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Το 1858 ο Γάλλος αρχιτέκτων  Φρανσουά Μπουλανζέ , με την καθοδήγηση της Βασίλισσας Αμαλίας, ανέλαβε την κατασκευή του νέου κτηρίου. Η εκθρόνηση του Όθωνα οδήγησε σε καθυστέρηση των έργων και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1871.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο παρέμεινε εδώ από το 1875 ως το 1935. Εδώ πραγματοποιήθηκαν μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τη δεκαετία του 1930 αποφασίστηκε η παραχώρηση του Μεγάρου ώστε να λειτουργήσει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Όμως κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο κτήριο εγκαταστάθηκε προσωρινά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι για το οποίο μάλιστα εκδόθηκε ειδικός νόμος. Ο νόμος αυτός τελικά διατηρήθηκε και μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς.

Το 1953 υπήρξε η σκέψη για κατεδάφιση του κτηρίου, όμως τελικά αποφάσισαν την ανακαίνισή του, η οποία ολοκληρώθηκε το 1961. Το 1962 εγκαινιάστηκε η έδρα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Σήμερα αποτελεί πλέον Μουσείο το οποίο μπορούμε να επισκεφτούμε.

πηγή: https://el.wikipedia.org