Τσεχία

Επιμέλεια: Γιάννης Μπ.

Αρχικά η Τσεχοσλοβακία ήταν κράτος που περιελάβανε τα σημερινά κράτη της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συμπεριελάμβανε και ένα μικρό κομμάτι της σημερινής Ουκρανίας. Δημιουργήθηκε επίσημα από εδάφη της Αυστροουγγαρίας το 1919 και καταλύθηκε από τους Γερμανούς το 1939. Απελευθερώθηκε το 1945 και την 1η  Ιανουαρίου του 1993 διασπάστηκε ειρηνικά με πρωτοβουλία των Σλοβάκων, στη σημερινή Τσεχία και τη Σλοβακία. Η πρώην πρωτεύουσα Πράγα παρέμεινε πρωτεύουσα της Τσεχίας ενώ πρωτεύουσα των Σλοβάκων ανακηρύχθηκε η Μπρατισλάβα.ΤΣΕΧΙΑ

Σήμερα η Τσεχία ή Τσέχικη Δημοκρατία, στα τσέχικα Cesko, αποτελεί χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Συνορεύει με την Πολωνία στα βόρεια, την Γερμανία στα βορειοδυτικά, την Αυστρία στα νότια και την Σλοβακία στα ανατολικά. Πρωτεύουσά της είναι η Πράγα. Ο πληθυσμός της χώρας το 2022 ήταν 10.526.900 κάτοικοι. Στην  πλειοψηφία τους είναι Τσέχοι και μιλούν την τσέχικη γλώσσα. To νόμισμα της Τσεχίας είναι η κορόνα και το πολίτευμά της είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.ΤΣΕΧΙΑ

Η Τσεχία διακρίνεται για την περιβαλλοντική της συνείδηση. Διαθέτει τέσσερα Εθνικά πάρκα, το Εθνικό Πάρκο Σούμαβα, το Εθνικό Πάρκο Κρκόνοσε, το Εθνικό Πάρκο Τσεσκέ Σβιτσάρσκο και το Εθνικό Πάρκο Ποντιγί. Επίσης υπάρχουν 25 προστατευόμενες περιοχές τοπίου. Επίσης είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες της Ευρώπης λόγω του ορυκτού πλούτου της.

Η Τσεχία είναι μια χώρα στην οποία υπάρχουν πολλά μουσεία. Στην πρωτεύουσα Πράγα υπάρχουν πάνω από 100! Ξεχωρίζουν το Εθνικό Τεχνικό Μουσείο, το Εθνικό Μουσείο – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Εβραϊκό Μουσείο, το Μουσείο της Μουσικής, το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών και άλλα.

Εξέχουσες προσωπικότητες της Τσεχίας με διεθνή φήμη είναι ο συγγραφέας Franz Kafka καθώς και ο διάσημος ψυχαναλυτής Sigmud Freud. O Kafka μάλιστα είναι ένα από τα εθνικά σύμβολα των Τσέχων και υπάρχει και ειδικό μουσείο γι’ αυτόν.

Τέλος η Τσεχία είναι μία από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο, με πολύ χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και καλή ποιότητα ζωής. Αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες καθώς έχει πάρα πολλά αξιοθέατα, νόστιμη κουζίνα, μοναδική κουλτούρα, μπύρα και πολλά άλλα!

Πηγή : https://el.m.wikipedia.org/www.travel2prague.cz/www.geografikoi.gr