Επιμέλεια: Δημήτρης Τ.
Υλικά
1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη
2 κρόκους αβγών
2 κ.σ χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ κονιάκ
4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουταλάκι σόδα
1/2 κ.γ κανέλα
1/4 κ.γ γαρίφαλο
1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
αυγό για το άλειμμα
ολόκληρα γαρίφαλα
Εκτέλεση
Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίξτε ένα-ένα τα κροκάδια και στη συνέχεια τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ λίγο λίγο. Ανακατέψτε το μισό αλεύρι, με το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίξτε τα στο μίγμα του βουτύρου μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώστε προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειασθεί, για να γίνει μια ζύμη όπως η ζύμη της τάρτας ή του κουραμπιέ. Κρατήστε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και την υπόλοιπη πλάστε την σε κύκλο 25 εκ. και βάλτε την σε ένα ταψάκι με την ίδια διάμετρο στρωμένο με λαδόχαρτο βουτυρωμένο. Ανοίξτε το κομμάτι της ζύμης που κρατήσατε σε φύλλο με πάχος 3 χιλ. και κόψτε με κουπ-πατ διάφορα σχέδια αστέρια, δεντράκια, πουλάκια. Αλείψτε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με το κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και κολλήστε επάνω τα διάφορα σχέδια. Μπήξτε στο καθένα ένα ολόκληρο γαρίφαλο κι αλείψτε κι αυτά με λίγο κροκάδι. Ψήστε τη βασιλόπιτα στους 180°C 30′-35′, να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Όταν τη βγάλετε από το φούρνο, βγάλτε την από το ταψί και βάλτε τη να κρυώσει επάνω σε σχάρα. Φυλάξτε την σε μεταλλικό κουτί μπισκότων για να μη νοτίσει.
Πηγή: Βέφα Αλεξιάδου
