Αναλφαβητισμός: Αίτια και Τρόποι Αντιμετώπισης. Γράφει η Γκούτζιου Μαριάντα

Εικόνα-αναλφαβητισμού-530x260

Αναλφαβητισμός: Αίτια και Τρόποι Αντιμετώπισης

Ο αναλφαβητισμός αναφέρεται στα άτομα τα οποία δεν είναι ικανά ή δεν είναι πλήρως ικανά να διαβάσουν και να γράψουν. Αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο προκαλεί ανισότητες και οδυνηρές συνέπειες στους ίδιους, αλλά και στην κοινωνία καθώς συνδέεται με τη φτώχεια, την ανεργία και την περιθωριοποίηση. Από πού όμως πηγάζει και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση;

Υπάρχουν αρκετά αίτια του αναλφαβητισμού, όμως το βασικότερο είναι οι οικονομικές ανισότητες. Συχνά τα παιδιά που ανήκουν στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα μένουν υποεκπαιδευμένα, επειδή εγκαταλείπουν το σχολείο για να εργαστούν, προκειμένου να ενισχύσουν οικονομικά την οικογένειά τους. Πολλοί άνθρωποι στερούνται των εκπαιδευτικών ευκαιριών λόγω της καταγωγής τους και των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα τους. Για παράδειγμα, οι πολίτες που ζουν σε υποβαθμισμένες χώρες ή σε χώρες που πλήττονται από πολέμους στερούνται του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση. Συμπληρωματικά, η νοοτροπία κάποιων ανθρώπων καθώς και οικογενειακοί παράγοντες μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως η εκπαίδευση δεν είναι αναγκαία και μάλιστα για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες.

Για κάθε κοινωνικό πρόβλημα μπορούν να βρεθούν λύσεις, έτσι και ο αναλφαβητισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκεί να θεσπιστούν μέτρα που να αποβλέπουν στην βελτίωση της κατάστασης. Συγκεκριμένα, η ίδρυση νέων σχολικών μονάδων σε απομακρυσμένες περιοχές, η επάνδρωση με εκπαιδευτικό προσωπικό και η υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των παιδιών μέχρι και το τέλος του λυκείου. Πέρα από τα παραπάνω, είναι απαραίτητη η κατοχύρωση του δικαιώματος της εκπαίδευσης για όλους τους ανθρώπους δίχως εξαιρέσεις που βασίζονται σε στερεοτυπικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις. Τέλος, για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων που οδηγούν στον αναλφαβητισμό, το κράτος είναι σημαντικό να παρέχει οικονομική υποστήριξη στις οικογένειες των οικονομικά ασθενέστερων μαθητών ώστε να μην στερούνται των βασικών δικαιωμάτων τους.

Επιλογικά, καταλαβαίνουμε πως το φαινόμενο του αναλφαβητισμού πλήττει καθημερινά την κοινωνία και καθυστερεί την εξέλιξή της σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την αντιμετώπιση των οδυνηρών επιπτώσεων του αναλφαβητισμού απαιτείται κινητοποίηση όλων των ανθρώπων και ιδίως των πολιτικών. Έτσι, εν καιρώ, θα καταφέρουμε να δούμε θετικά αποτελέσματα.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης