Επίσκεψη του Αντώνη Κάλφα στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης

ΚΑΛΦΑΣ

Επίσκεψη του Αντώνη Κάλφα στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης

 

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026, το σχολείο μας είχε την ξεχωριστή τιμή να υποδεχτεί τον συγγραφέα και ποιητή Αντώνη Κάλφα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Δημιουργικής Γραφής. Η παρουσία του αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη έμπνευση και δημιουργικότητα, ανοίγοντάς μας νέους δρόμους στον συναρπαστικό κόσμο της λογοτεχνίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, μας παρουσίασε την ποιητική του συλλογή «Με Τα Διασωθέντα Της Πίστης Κειμήλια», η οποία κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παρέμβαση το 2009, δίνοντάς μας την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το ιδιαίτερο ύφος και τη βαθύτερη θεματολογία του έργου του. Μέσα από την ανάλυση αποσπασμάτων, κατανοήσαμε πώς ένα ποίημα δομείται ουσιαστικά και πώς τα νοήματα αναδύονται σταδιακά μέσα από τη δύναμη των λέξεων.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συζήτηση γύρω από τη διαδικασία της συγγραφής. Ο ποιητής ανέτρεψε την κοινή αντίληψη περί «έμφυτου ταλέντου», τονίζοντας πως η ουσιαστική δημιουργία απαιτεί επιμονή, συνεχή προσπάθεια και προσωπική πειθαρχία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η έμπνευση είναι εφήμερη. Ένα κείμενο μπορεί να μείνει για καιρό «στο συρτάρι», μέχρι να ωριμάσει και να ολοκληρωθεί μετά από επανειλημμένη επεξεργασία.

Μέσα από αναφορές σε σημαντικούς λογοτέχνες και βιωματικές αφηγήσεις, μας μετέδωσε όχι μόνο γνώσεις, αλλά και το πάθος του για τη γραφή. Η αμεσότητα και η αυθεντικότητά του δημιούργησαν ένα κλίμα ζωντανό, που μας ενέπνευσε να δούμε τη δημιουργία με διαφορετική, πιο προσωπική ματιά.

Η πιο δυνατή στιγμή της συνάντησης ήταν αναμφίβολα η ενεργή συμμετοχή μας. Είχαμε την ευκαιρία να γράψουμε τα δικά μας κείμενα, να τα διαβάσουμε και να μοιραστούμε διαφορετικές ιδέες μεταξύ μας. Η διαδικασία αυτή δεν ήταν απλώς δημιουργική, ήταν απελευθερωτική. Μας δόθηκε ο χώρος να εκφράσουμε σκέψεις και συναισθήματα, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή μας και καλλιεργώντας τη φωνή μας ως νέοι δημιουργοί κάτω από την καθοδήγηση και ενθάρρυνση ενός ειδικού. Αυτό για εμάς ήταν η μεγαλύτερη χαρά.

Η επίσκεψη του Αντώνη Κάλφα δεν ήταν απλώς μια σχολική δράση, αλλά μια εμπειρία που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα. Μας έφερε πιο κοντά στην τέχνη της ποίησης, διευρύνοντας τους ορίζοντές μας. Έδειξε ξεκάθαρα ότι η γραφή δεν είναι μόνο μέσο έκφρασης, αλλά ένας δρόμος προσωπικής αναζήτησης, εξέλιξης και ουσιαστικής δημιουργίας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης