Une nation une king – 2018

Un peuple et son roi ή Une nation une king (2018)

Η δεύτερη ταινία που θα παρακολουθήσουμε είναι το Un peuple et son roi ή Une nation une king (αγγλικός τίτλος).

Η ταινία του Pierre Schoeller προσφέρει μια αναπαράσταση των πρώτων χρόνων της Γαλλικής Επανάστασης επιδιώκοντας να αφηγηθεί την ιστορία της Επανάστασης από τον Απρίλιο του 1789 έως την εκτέλεση του Λουδοβίκου το 1793 μέσα από τις εμπειρίες μιας οικογένειας Παριζιάνων τεχνιτών, αλλά και μέσα από σκηνές που αναπαριστούν ομιλίες και πολιτικές συγκρούσεις στην Εθνοσυνέλευση. H ταινία δομείται γύρω από το πεπρωμένο του βασιλιά και την πορεία του από την απόλυτη θεοποίηση και την μορφή του ως πατέρα του έθνους έως τη θανατική του καταδίκη και τον αποκεφαλισμό του από το ίδιο έθνος.

Η απόφαση του Schoeller οι βασικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας του να είναι απλοί εργάτες και τεχνίτες υποδηλώνει ότι θέλει να καταδείξει την ιστορία από την οπτική του απλού Γάλλου, άνδρα και γυναίκας, που έζησε τη δεκαετία του 1790 στο Παρίσι, εκεί που οδηγούσαν όλοι οι επαναστατικοί δρόμοι και να αναδείξει τις αιτίες της επανάστασης, το χάσμα μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και λαού, τις άθλιες συνθήκες ζωής μέσα σε ανήλιαγα δωμάτια, την πείνα και τη φτώχια των απλών ανθρώπων της τρίτης τάξης.

Το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότις, Αδερφότις»,  η Κατάληψη της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου του 1789 και η καταστροφή της, η πορεία των γυναικών στις Βερσαλλίες τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, οι ομιλίες των πολιτικών πρωταγωνιστών της επανάστασης, του Δαντών, του Μαρά, του Ροβεσπιέρου μέσα στην εθνοσυνέλευση, η σκιαγράφηση του Λουδοβίκου και της αδυναμίας του να ελέγξει την κατάσταση επιχειρούν να μας μεταφέρουν το κλίμα της εποχής.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της ταινίας είναι οι γυναίκες και ο ρόλος τους στην επανάσταση. Θεωρούνται εδώ ως εξέχουσες δυνάμεις στην πρώτη γραμμή των μαχών, όμως, δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν να μιλούν.

Ο Pierre Schœller, σκηνοθέτης της ταινίας αναφέρει σε συνέντευξή του «ήθελε να κινηματογραφήσω έναν λαό που είναι ενεργός, έναν λαό που επινοεί ένα πεπρωμένο. Ένα λαό που συζητά, ελπίζει, κινητοποιείται. Αυτοί οι άνθρωποι χτίζουν την κυριαρχία τους, δημιουργούν νέες σχέσεις ισότητας, ορίζουν νέα δικαιώματα. Βρήκαν μια δημοκρατία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εφεύρεση της σημερινής εποχής. Υπήρχαν. Γεννήθηκαν το 1789.Εκείνο το καλοκαίρι, αυτοί οι άνθρωποι μπήκαν σε μια επανάσταση. Ας τους ακούσουμε. Έχουν πράγματα να μας πουν».

 

Η ταινία παρουσιάστηκε στο 75ο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2018.

3 Σχόλια

  1. Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΔΙΟΤΙ ΕΣΤΙΑΖΕ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΤΕΛΟΣ, ΛΑΤΡΕΨΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΤΩΤΕΡΗΣ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ.

  2. Η ταινία αναφέρεται στην Γαλλική Επανάσταση. Μια γυναίκα και ένας άνδρας μας οδηγούν και μας δείχνουν τα αιτία της επανάστασης, τις συνθήκες διαβίωσης των φτωχών εκείνης της εποχής. Είναι τρομακτικό το να αντιλαμβανόμαστε ότι υπήρχαν άνθρωποι που ζούσαν μέσα στην φτώχεια που πεινούσαν και για αυτό αποφάσισαν να πάρουν την ζωή στα χέρια τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Σημαντικός ήταν ο ρόλος των γυναικών σε αυτή την επανάσταση.

Υποβολή απάντησης