Οι Βράχοι της Ελευθερίας (Cliffs of Freedom) – 2019

Οι βράχοι της Ελευθερίας  (Cliffs of Freedom) είναι η δεύτερη ταινία που θα δούμε με θέμα την ελληνική επανάσταση. Είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία με θέμα την επανάσταση του 1821.

Ως ιστορικό δράμα που προορίζεται για το ευρύ κοινό συμμετέχουν κυρίως φανταστικοί χαρακτήρες. Ωστόσο, η ταινία επιδιώκει να παρουσιάσει και να τιμήσει τον ελληνικό πολιτισμό και τους Έλληνες με την αναφορά σε  ελληνικά και τουρκικά ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία. Ο στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, εθνικός ήρωας της Ελλάδας, ο οποίος οργάνωσε τον απλό λαό σε εξέγερση εναντίον των Οθωμανών, αναδύεται ως μια αχτίδα ελπίδας για τους Έλληνες, ενώ ο Σουλτάνος Μαχμούντ II και ο Τούρκος περιφερειακός διοικητής Μουσταφά Μπέης, συμβολίζουν μια πλούσια Αυτοκρατορία στη δύση της. Αληθινά γεγονότα, όπως το μαρτύριο των γυναικών του Σουλίου, αποτέλεσαν έμπνευση κατά την έναρξη της ταινίας, ενώ η κορύφωση της ιστορίας πραγματοποιείται στην κρίσιμη μάχη του Βαλτετσίου (12 και 13 Μαΐου του 1821), μία από τις πρώτες μεγάλες συγκρούσεις κατά την Ελληνική Επανάσταση.

Η Ταινία έχει ενδιαφέρον από την άποψη πως προσεγγίζει το Χόλιγουντ  μέσα από μια ρομαντική ιστορία την Ελληνική επανάσταση ως φόντο της ιστορίας. Είναι, επίσης, βασισμένη και εμπνευσμένη στο μυθιστόρημα ¨Η κόρη του πεπρωμένου» (Daughter of Destiny) της ομογενούς Μαριάννας Μητροπούλου, η οποία προσπαθούσε πάνω από δέκα χρόνια να  μεταφέρει την ιστορία που έγραψε στον κινηματογράφο. Επίσης, πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που σκηνοθετεί ο Van Ling, γνωστός για τη δημιουργία οπτικών εφέ και γραφικών στον υπολογιστή για ταινίες από τον «Τιτανικό».

Η ταινία παρουσιάζει με αρκετά αντικειμενικό τρόπο τη σκλαβιά και τη βαρβαρότητα που ασκούσαν επί τέσσερις αιώνες οι Τούρκοι στους υπόδουλους Έλληνες, στηλιτεύει το ρόλο των κοτζαμπάσηδων, των φοροεισπρακτόρων και του κλήρου.

Τέλος, αξίζει να σταθούμε ότι η ταινία παρουσιάζει με τρόπο που πραγματικά εκπλήσσει τα κλασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας της εποχής του 1821, τις ηθικές αρχές και αξίες, το εθνικό και πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων, όλα εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν στην Εθνεγερσία και την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

2 Σχόλια

  1. Η ταινία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα γιατί είδαμε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην επανάσταση του 1821. Επίσης είχε ρομαντικό χαρακτήρα γιατί αναφερόταν στον έρωτα μιας Ελληνίδας με έναν Τούρκο και τις δυσκολίες που είχαν. Τέλος παρουσιάζονται οι βαρβαρότητες των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων, οι ηθικές αξίες που είχαν οι Έλληνες, ο πατριωτισμός τους και γενικά οι αιτίες που οδήγησαν στην επανάσταση.

Υποβολή απάντησης