Το τελευταίο σημείωμα – 2017

Από το Κτίριο-κολαστήριο του ΜΠΛΟΚ 15 και το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης, πέρασαν πάνω από 21 χιλιάδες κρατούμενοι αγωνιστές της ελευθερίας. Μεταξύ τους πολλοί Έλληνες Εβραίοι, που οδηγήθηκαν στη συνέχεια στα εκτελεστικά αποσπάσματα, σε καταναγκαστικά έργα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και αλλού. Ανάμεσά στις χιλιάδες των κρατουμένων, πάνω από 700 εκτελέστηκαν στην Καισαριανή και 200 από αυτούς την Πρωτομαγιά του 1944.

ethniki-antistasi

Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα» ξεδιπλώνει κινηματογραφικά αυτή ακριβώς την  τραγική στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, την εκτέλεση των 200 Ελλήνων κρατουμένων από τους Γερμανούς, την Πρωτομαγιά του ’44 – ούτε έξι μήνες πριν από την απελευθέρωση – στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η εκτέλεση έγινε σε αντίποινα για τη δολοφονία από αντάρτες του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή Λακωνίας, Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του. Αποφασίστηκε η εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό.

αρχείο λήψης (1) αρχείο λήψης images (1)

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, κουμουνιστής και αγωνιστής του λαϊκού κινήματος. Ήταν κρατούμενος για τη δράση του και τις πολιτικές του πεποιθήσεις σε εξορίες και φυλακές  ήδη από το 1936, την εποχή διακυβέρνησης του Μεταξά.

Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης.

Ο Βούλγαρης αναδεικνύει στην ταινία του για μια ακόμα φορά το ρόλο της ιστορίας στον κινηματογράφο, αλλά και του κινηματογράφου στην κατανόηση της ιστορίας. Η ταινία αποτελεί ένα μάθημα της ιστορίας του τόπου μας και των ανθρώπων, δείχνει το μεγαλείο της ψυχής μπροστά στις δύσκολες στιγμές και συμβάλει στη διατήρηση και διαιώνιση της ιστορικής μνήμης στις νεότερες γενιές.

 

5 Σχόλια

  1. Η ταινία αυτή ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουμε δει, αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα, μας παρουσιάζει την αγριότητα των Γερμανών που εκτέλεσαν διακόσιους Έλληνες κρατούμενους λίγους μήνες πριν την απελευθέρωση. Ήταν πολύ συγκινητική ταινία που μας μετέφερε στα χρόνια της κατοχής και μάθαμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την περιοχή μας.

  2. Μας συγκίνησε πολύ η ταινία, ιδιαίτερα γιατί είχαμε επισκεφτεί και το χώρο και είχαμε διαβάσει και συζητήσει για το Μπλοκ 15 και την ιστορία του στρατοπέδου.

Υποβολή απάντησης