Η γλώσσα της πεταλούδας -1999

Η ταινία «Η γλώσσα της πεταλούδας» είναι βασισμένη σε τρία διηγήματα (1996) του Μανουέλ Ρίβας και διαδραματίζεται στην αρχή του ισπανικού εμφυλίου. Αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός 8χρονου αγοριού που στα τέλη του ‘36 πρωτοπηγαίνει σχολείο σε μια μικρή πόλη της Γαλικίας, περιοχή της βορειοδυτικής Ισπανίας. Ο δάσκαλός του, ο  Don Gregorio, ο οποίος είναι υπερασπιστής της Δημοκρατίας και έχει τις δικές του αξίες, αναπτύσσει μια στενή σχέση και αποκτά μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του μικρού πρωταγωνιστή. Ωστόσο, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, όλα ανατρέπονται με το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος  έχει εμφυσήσει στον μικρό Μόντσο και στους υπόλοιπους μαθητές του θα ανατραπούν, η δημοκρατία θα στραγγαλιστεί από το καθεστώς του Φράνκο, ο φασισμός θα επικρατήσει και ο μικρός ήρωας της ταινίας θα «υποστεί» μια βίαιη και τραυματική ενηλικίωση.

ηγλωσσα1

Ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, που για πολλούς θεωρείται το προοίμιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συντάραξε την Ευρώπη του Μεσοπολέμου.   Διήρκεσε από τις 17 Ιουλίου 1936 μέχρι την 1 Απριλίου 1939 και ήταν ο πόλεμος μεταξύ των Ισπανών Εθνικιστών υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο και των Δημοκρατικών, δηλαδή των υπερασπιστών της εκλεγμένης κυβέρνησης, αριστερών, σοσιαλιστών, αναρχικών και κομμουνιστών. Οι Δημοκρατικοί καθοδηγούνταν από τον Πρόεδρο της Β΄ Ισπανικής Δημοκρατίας Μανουέλ Αθάνια. Νικήτριες αναδείχθηκαν οι εθνικιστικές δυνάμεις του Φράνκο που υποστηρίχτηκαν ανοιχτά από τη Χιτλερική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία. Για αρκετούς μάλιστα ιστορικούς ο Ισπανικός Εμφύλιος αποτέλεσε την πρόβα για τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία, λίγο πριν αρχίσουν την προσπάθειά τους για την κατάκτηση της Ευρώπης, εφόσον μάλιστα στήριζαν με πολεμικό υλικό, αλλά και επίλεκτα στρατιωτικά σώματα τους εθνικιστές του Φράνκο.

Η «γλώσσα της πεταλούδας» απέσπασε έξι βραβεία Γκόγια στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μουσικής, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και καλύτερης ερμηνείας πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού, καθώς και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Κλήβελαντ.

αν καταφέρουμε έστω και μια γενιά να ζήσει ελεύθερη…κανείς δεν θα μπορέσει να της κλέψει την ελευθερία…

3 Σχόλια

Υποβολή απάντησης