Το παιχνίδι της Μίμησης – 2014

Η ταινία του νορβηγού Μόρτεν Τίλντουμ αναφέρεται στη ζωή του Άλαν Τούρινγκ και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποδίδει ένα φόρο τιμής σε έναν αφανή για πολλά χρόνια αλλά σπουδαίο επιστήμονα που μέσα από το φωτεινό μυαλό του πρόσφερε τόσα πολλά στην ανθρωπότητα. Ο Άλαν Τούρινγκ υπήρξε εκτός από κορυφαίος επιστήμονας και ένας πολυδιάστατος χαρακτήρας. Ήταν αρχηγός της ομάδας που ανέλαβε να σπάσει την κωδικοποίηση των Γερμανών στον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.  Σε πολύ νεαρή ηλικία, ως κορυφαίος μαθηματικός  ηγήθηκε μιας μικρής ομάδας αποκρυπτογράφων και έφτιαξε ένα μηχάνημα που κατόρθωσε να σπάσει το σύστημα κρυπτογράφησης των μηχανών Εnigma, το οποίο είχε θεωρηθεί ως τότε ανίκητο. Βοήθησε έτσι, σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων ιστορικών, να τελειώσει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος έως και δύο χρόνια νωρίτερα και να σωθούν πάνω από 14.000.000 άνθρωποι.Tα μηχανήματα του Τούρινγκ αποκρυπτογραφούσαν 84.000 μηνύματα τον μήνα, δηλαδή δύο ανά λεπτό.

Τα μηχανήματα που έφτιαξε  ο Τούρινγκ θεωρούνται οι πρόγονοι των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ο ίδιος θεωρείται ως ένας από τους πατέρες της σύγχρονης επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ κάποιες από τις αρχές που μελέτησε οδήγησαν σε έννοιες όπως η «τεχνητή νοημοσύνη»,  έναν τρόπο να διαπιστωθεί πειραματικά αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί.

Ωστόσο, ο Τούρινγκ είχε ένα προσωπικό μυστικό, που τον οδήγησε στο να δώσει τέλος στη ζωή του, την αποκάλυψη της ομοφυλοφιλίας του σε μια εποχή που αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Δικάστηκε στις 31 Μαρτίου 1952, χωρίς να δεχτεί υπεράσπιση και καταδικάστηκε με την επιλογή ή να οδηγηθεί σε φυλάκιση ή να υποστεί χημικό ευνουχισμό, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αυτοκτονία του. Αυτοκτόνησε το 1954 σε πολύ νεαρή ηλικία, μόλις στα 41 του χρόνια,  χρησιμοποιώντας κυάνιο με μια πιθανότητα να το είχε βάλει στο μισοφαγωμένο μήλο που βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του. Μάλιστα, λέγεται οτι  το δαγκωμένο μηλαράκι,  που αποτελεί το γνωστό λογότυπο της Apple σχεδιάστηκε ως φόρος τιμής προς τον Τούρινγκ για την προσφορά του στην επιστήμη των υπολογιστών.

paixnidi-mimhshs-panw-940x549229836g-files-this-file-handout-p-014

Η διεθνής κοινότητα, εις μνήμην του Τούρινγκ  που θεωρείται ο “πατέρας των υπολογιστών”, καθιέρωσε το βραβείο Turing από το 1966, το οποίο απονέμεται ετησίως σε εξαίρετους επιστήμονες των υπολογιστών και θεωρείται το Nobel της Πληροφορικής.

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης