Σκέψεις για την σύγχρονη οικογένεια

depositphotos_30002021-stock-illustration-my-family-is-happy-e1639070734399

Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική στην σημερινή κοινωνία. Ωστόσο, όλες οι οικογένειες έχουν προβλήματα και πρέπει να βρεθεί τρόπος για να λυθούν.

Αρχικά η οικογένεια ικανοποιεί όλες τις υλικές ανάγκες των παιδιών, δηλαδή την τροφή, την στέγη, την φροντίδα και την περίθαλψη. Αλλά και την ανατροφή τους, διδάσκοντάς τους τις ηθικές αξίες που πρέπει να έχουν και κάποια πρότυπα, ώστε να τ’ ακολουθήσουν, για να γίνουν σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία  και για να μπορέσουν τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να γνωρίσουν φίλους. Αυτό είναι  πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη για έναν γονιό, γιατί πρέπει να μάθει στα παιδιά  το σωστό και το λάθος, ώστε να προχωρήσουν στην ζωή τους.

Παράλληλα η οικογένεια είναι σημαντική επειδή προσφέρει συναισθηματική κάλυψη παρέχοντας στα παιδιά πολλή αγάπη, τα οποία θα μάθουν με τη σειρά τους να αγαπούν και να συνεχίσουν στη ζωή τους με αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε κάθε δυσκολία της ζωής. Ακόμα και αν αυτό φαίνεται ακατόρθωτο. Από την άλλη τα παιδιά πρέπει να είναι χαρούμενα και να μην καταπιέζονται  πράγμα το οποίο κρίνεται από την αντιμετώπιση που θα έχει ο κάθε γονιός.

Επίσης οι περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα και πρέπει να βρεθούν τρόποι επίλυσης. Δηλαδή όλες οι οικογένειες πρέπει να κάνουν διάλογο μεταξύ τους, να κάνουν υπομονή και να σέβεται ο καθένας τις συνήθειες του άλλου. Αν είναι αναγκαίο μπορούν να καταφύγουν σε ψυχολόγους ή σε ειδικούς, για να είναι αρμονικές οι σχέσεις τους. Τέλος πρέπει να υπάρχει κατανόηση και προσπάθεια, ενώ ο απόλυτος αλληλοσεβασμός είναι απαραίτητος.

Η οικογένεια είναι σημαντική και αναγκαία για κάθε μέλος της κοινωνίας μας.

 Γιώργος Δημ. Παπαμιχαήλ, Β4

Σχολιάστε