Στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών οργανώσαμε εβδομάδα γερμανικού κινηματογράφου με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές μας καλύτερα τη γερμανική γλώσσα, το γερμανικό τρόπο ζωής και τη γερμανική ιστορία. Μέσα από της ταινίες που επιλέξαμε, προβλήθηκε το ιδεώδες της δημοκρατίας, της ισότητας, της φιλίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Im Rahmen des Deutschunterrichts haben wir eine Filmwoche mit deutschen Filmen organisiert, damit unsere Schüler in Kontakt zu der deutschen Sprache, Lebensweise und Geschichte kommen. Durch die ausgewählten Filme wurde das Ideal von Demokratie, Gleichheit, Freundschaft und Menschenrechten hervorgehoben.
DIE WELLE
Die Welle ist ein deutsches Filmdrama aus dem Jahr 2008. Jürgen Vogel spielt einen Lehrer, der seiner Schulklasse in einem von ihm konzipierten Sozialexperiment vorführt, wie autokratische faschistoide gesellschaftliche Strukturen entstehen.
Κωνσταντίνος Ντάτσας, Γ4
“Το Κύμα” είναι ένα βιβλίο και ταινία που ασχολείται με το δύσκολο και ιδιαίτερο θέμα του ναζισμού στην σύγχρονη κοινωνία εξετάζοντας εάν μπορεί να εφαρμοστεί και στην εποχή μας και ασχολούμενο επίσης με τον τρόπο που προσεγγίζει νεαρούς μαθητές που γυρεύουν απαντήσεις στα διάφορα κοινωνικά και ατομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το σχολείο, όπως αποδεικνύεται μέσα από την καθημερινή ειδησεογραφία, μπορεί να αποτελέσει προνομιακό πεδίο για τους φασίστες, ώστε με τον καλύτερο γι’ αυτούς τρόπο να στρατολογήσουν μέλη στις συμμορίες τους από μαθητές και ιδιαίτερα από εκείνα τα παιδιά που νιώθουν αποκλεισμένα και διαφορετικά. “Το Κύμα” προσπαθεί να συνεισφέρει σε αυτό τον διάλογο, όμως, κατά τη γνώμη μου, δεν το καταφέρνει. Αν και έχει όλες τις προδιαγραφές για ένα σύγχρονο έργο καταγγελίας στο τέλος το μόνο που καταφέρνει είναι να αναπαράγει ξεπερασμένες ιδέες, συσκοτίζοντας την πραγματικότητα και χωρίς να δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει.
Αθηνά Αλεξάρου, Γ3
Η ταινία die Welle διαδραματίζεται σε μια τάξη ενός γυμνασίου όπου ο δάσκαλος, Ράινερ Βένγκερ, μπορεί να είναι δημοφιλής στους μαθητές, αλλά είναι επίσης ανορθόδοξος ως προς τις μεθόδους που χρησιμοποιεί. Αναγκάζεται να διδάξει το σύστημα της απολυταρχίας για την εβδομάδα έργου του σχολείου. Δεν είναι καθόλου ενθουσιώδης στην αρχή, αλλά η ανταπόκριση των μαθητών είναι τουλάχιστον εκπληκτική. Αναγκάζει τους μαθητές να επενδύσουν περισσότερο στην προοπτική της αυτοδιοίκησης και σύντομα το εγχείρημα αυτό αποκτά τη δική του δυναμική και αρχίζει να μοιάζει με το παρελθόν της Γερμανίας. Έτσι, η τάξη αρχίζει να αποκτάει όλο και περισσότερα μέλη και σταδιακά εξαφανίζεται η δημοκρατική ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα είναι η συμπεριφορά των μελών της ομάδας να μην αντικατοπτρίζει την συμπεριφορά που είχαν πριν την δημιουργία της ομάδας die Welle, καθώς τα παιδιά αρχίζουν να λειτουργούν φασιστικά.
Να θυμίσουμε εδώ ότι ο φασισμός είναι μια ριζοσπαστική ακροδεξιά ιδεολογία και πολιτική πρακτική που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία του Μουσολίνι και αναπτύχθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές και άλλους και προτείνει έναν ολοκληρωτικό τρόπο διακυβέρνησης, από έναν συγκεκριμένο Αρχηγό.
Νίκος Γεωργουσόπουλος, Γ3
Το θέμα της ταινίας αφορά έναν καθηγητή, τον Ράινερ Βέγκνερ, ο οποίος έχει οργανώσει ένα πείραμα στους μαθητές του Γυμνασίου σχετικά με το αυταρχικό κράτος κατά την διάρκεια μια εβδομάδας. Ο Βέγκνερ αποφασίζει να αφήσει τους μαθητές του να ασχοληθούν με το θέμα και τους ζητά να οικοδομήσουν τη δική τους αυτοκρατορία, για να τους δείξει πως περίπου ήταν η εποχή της απολυταρχίας. Ωστόσο, όταν τα παιδιά αρχίζουν να σχηματίζουν ένα έθνος- κράτος, παρόμοιο με τη ναζιστική Γερμανία, ο Βέγκνερ και οι άλλοι δάσκαλοι γίνονται ανήσυχοι και αβέβαιοι στο τι να κάνουν και έτσι θέλουν να βάλουν ένα τέλος.
Αυτή η ταινία, μας δείχνει πως το αυταρχικό κράτος μπορεί να δημιουργηθεί ευκολά ακόμη και σήμερα. Επίσης μας δείχνει τις συνέπειες του φασισμού και πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να παρασυρθεί και να καταλήξει ακόμα και στην βία.
Ηλίας Παλίλης, Γ4
Στην ταινία Die Welle που στα Ελληνικά σημαίνει «Το κύμα» είδαμε έναν καθηγητή να προσπαθεί να διδάξει στην τάξη του για την απολυταρχία με βιωματικό τρόπο. Καθ’ όλη την διάρκεια του πειράματος αυτού, είδαμε τους μαθητές της τάξης αυτής να παθιάζονται με την ιδέα αυτή. Δημιούργησαν μια κανονική ομάδα με όνομα, ρούχα, χαιρετισμό και αρχηγό τον κύριο Βέγκνερ, τον καθηγητή τους. Μέσα σε μια μόλις εβδομάδα η ομάδα αυτή έγινε δυνατότερη με τους μαθητές πιο προσηλωμένους από πριν και δεν δέχονταν κανέναν που δεν ανήκε στην ομάδα τους. Τελικά, όταν ο Κος Βέγκνερ αποφάσισε να σταματήσει το πείραμα, ένας μαθητής έβγαλε όπλο, πυροβόλησε έναν συμμαθητή του και αυτοκτόνησε. Τότε, συνειδητοποίησαν όλοι πόσο κακό τους είχε κάνει αυτή η ομάδα. Μέσω της ταινίας αυτής μπορέσαμε να καταλάβουμε πόσο εύκολη είναι η δημιουργία μιας νεοναζιστικής ομάδας και ποιες οι επιπτώσεις της στην γύρω κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, μια επίπτωση του νεοναζισμού είναι η άρνηση των άλλων απόψεων και ιδεολογιών. Ακόμα ένα αρνητικό είναι η έλλειψη ελευθερίας έκφρασης της γνώμης και η άποψη ότι όποιος δεν ανήκει στην ομάδα δεν αξίζει.
Βασιλική Γκίκα, Γ3