Πως οι αγελάδες επηρεάζουν στην κλιματική αλλαγή

Πολλοί ξέρουμε πως η κλιματική αλλαγή είναι από τα χειρότερα προβλήματα αυτής της χιλιετίας, με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες κάθε χρόνο (1.6 βαθμοί Κελσίου πιο θερμή είναι η γη απο το 1850), ανώμαλες καιρικές καταστάσεις και πολλαπλά συμβάντα, όπως πυρκαγιές . Για αυτήν την αλλαγή οφείλονται τα λεγόμενα “αέρια του θερμοκηπίου”, όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4), το υποξείδιο του αζώτου (N2O), και διάφορα φθοριούχα αέρια (τεχνητά), όπως τους υδροφθοράνθρακες (HFCs) που χρησιμοποιούμε κυρίως σε κλιματιστικά και ψυγεία.

 

 

Όπως αναφέραμε παραπάνω το μεθάνιο είναι ένα από αυτά τα αέρια του θερμοκηπίου. Επίσης είναι ένα από τα κυριότερα στην κλιματική αλλαγή με ποσοστό ρύπανσης 16% την τελευταία δεκαετία, έχει 80 φορές τη θερμαντική ισχύ του διοξειδίου του άνθρακα στα πρώτα 20 χρόνια του στην ατμόσφαιρα, οπότε καθορίζει και το ρυθμό της κλιματικής αλλαγής του κοντινού μέλλοντος. Το μεθάνιο κυρίως προέρχεται από αγελάδες, χώρους εξόρυξης πετρελαίου βάλτους και χωματερές, με τις αγελάδες να είναι οι κυριότερες στην παραγωγή.

Ένας λόγος που οι αγελάδες παράγουν τόσο μεγάλη ποσότητα μεθανίου είναι επειδή η ανατομία τους είναι κάπως περίεργη, ως ένα μηρυκαστικό ζώο (ένα ζώο που αναμασάει την τροφή του), η αγελάδα έχει 4 τμήματα στο στομάχι της, και ένα από αυτά παράγει μεθάνιο ενώ το ζώο χωνεύει την τροφή του. Ένας άλλος λόγος είναι οι συνθήκες που ζει το ζώο (σε μεγάλα εργοστάσια γαλακτοκομικών ή εργοστάσια παραγωγής κρεατικών προϊόντων). Επειδή είναι τόσο απαίσια και γεμάτα βρώμα τα εργοστάσια που έχουν κλείσει τα ζώα αυτά, τα αέρια που συσσωρεύονται εκεί μέσα συμβάλλουν στην απαίσια υγιεινή των αγελάδων με αποτέλεσμα το ποσοστό μεθανίου που παράγουν να είναι μεγαλύτερο από μία αγελάδας που μεγαλώνει στο φυσικό περιβάλλον. Ο τρίτος λόγος είναι η ίδια διατροφή των αγελάδων, το μεγαλύτερο ποσοστό των τροφών των αγελάδων είναι συνθετικά και πολλές αγελάδες τρέφονται με σόγια, ένα προϊόν που για να παραχθεί καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα δάσους κάθε χρόνο, το οποίο συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή από μόνο του. Μία λύση σε αυτά τα προβλήματα είναι η βιολογική παραγωγή των τροφών και ο φυσικός τρόπος ανατροφής των αγελάδων, οι οποίες λύσεις ας σημειώσουμε δεν γίνεται να υιοθετηθούν από το μεγαλύτερο ποσοστό της βιομηχανίας. Αν καταφέρουμε να έχουμε βιολογικές παραγωγές αγελάδων και γάλακτος στα επόμενα 20 χρόνια θα έχουμε ως αποτέλεσμα έναν πλανήτη πιο σταθερό στο κλίμα του με πιο νόστιμα και υγιεινά προϊόντα.

Πηγές

www.tanea.gr

www.dw.com

www.envinow.gr

ec.europa.eu

en.wikipedia.org