Η ΝΙΣΥΡΟΣ

      Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε ένα από τα αξιοθέατα το οποίο λίγοι Έλληνες γνωρίζουν και δεν είναι άλλο από την Νίσυρο.

    Η Νίσυρος είναι νησί του νότιου Αιγαίου και ένα από τα Δωδεκάνησα. Επίσης έχει έκταση 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνολικό μήκος ακτών 24 χιλιόμετρα. Ακόμη στο νησί βρίσκεται και ένα ηφαίστειο στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω . Τέλος ο πληθυσμός της ανέρχεται σύμφωνα με την τελευταία απογραφή γύρω στους 987 κατοίκους .

     Η Νίσυρος έχει γίνει γνωστή λόγω του ηφαιστείου της  τό οποίο είναι ακόμα ενεργό και κάθε χρόνο αποτελεί πόλο  έλξης για χιλιάδες κόσμο .  Το ηφαίστειο της Νισύρου αποτελεί ένα κομμάτι του ηφαιστειακού τόξου της Ελλάδας και βρίσκεται στο χωριό Νικειά . Επίσης έχει συνολικά πέντε κρατήρες με μεγαλύτερο το Στέφανο το οποίο έχει διάμετρο 260 m βάθος 30m. Επιπλέον  τα παλαιοτερα πετρωματα του  έχουν ηλικία 160.000 ετών, ενώ τα νεότερα (προϊστορικά) 15.000 ετών, καλύπτοντας ολόκληρο το νησί. Επιπρόσθετα οι πέντε κρατήρες σχηματίζουν το οροπέδιο Λακκίου το οποίο δημιουργήθηκε με την έκρηξη το 1552.Στη συνέχεια  μικρότερος κρατήρας << Μικρός Πολυβώτης >> δημιουργήθηκε το 1887 όπου έγινε η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου . Ακόμη οι υποθαλάσσιες εκρήξεις έλαβαν χώρα πρίν 150.000 ενώ κύρια δραστηριότητα 40 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα  λαμβάνουν χώρα οι υδροθερμικές εκρήξεις . 

  Επίσης η  βάση του νησιού έχει σχηματιστεί από υαλοκλαστική ροή λάβας και λατυποπαγές πέτρωμα και  βράχια είναι καλυμμένα από πυροκλαστικές εναποθέσεις και ηφαιστειακούς θόλους. Τέλος δύο πιθανές εκρήξεις έγιναν αρκετές χιλιετηρίδες, περίπου 25.000 χρόνια πριν.

      Η Νίσυρος σήμερα Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού της Νισύρου είναι ορεινό, ηφαιστειογενές και πολύ εύφορο.Ακόμη αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα, με εξάρσεις όγκων που δημιουργήθηκαν από παλιές δράσεις του ηφαιστείου. Επιπρόσθετα   τα διάφορα είδη πετρωμάτων (βασάλτες, ανδεσίτες, δακίτες, ρυόλιθοι κλπ.) έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διαφόρων κτισμάτων. Τέλος

στο νησί λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας υπάρχουν θερμές πηγές στις οποίες η θερμοκρασία φτάνει έως και 30 μέχρι και 60 βαθμούς .

      Η Νίσυρος είναι πραγματικά ένας τόπος ο οποίος αξίζει να τον επισκεφτείτε και να θαυμάσετε τις ομορφιές του  .

Πηγές:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CF%83%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82

https://www.taxidologio.gr/nisyros-todo-ifaisteio.html