ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ – EL GRECO

       Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της αναγέννησης.Ο Δομήνικος ήταν  Κρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας .Το ταλέντο του αναδείχθηκε με τα ταξίδια που έκανε στην Βενετία , στην Ρώμη και στην Ισπανία.

         Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στην Κρήτη , στον Χάνδακα(Σημερινό Ηράκλειο ) την περίοδο της Ενετοκρατίας στις 1 Οκτωβρίου 1541.Οι γονείς του ήταν εύποροι άνθρωποι της εποχής εκείνης .Ο πατέρας του ήταν έμπορος και φοροσυλλέκτης και το όνομά του ήταν Γεώργιος Θεοτοκόπουλος αλλά για την μητέρα του δεν αναφέρονται πηγές.  Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Μανούσο Θεοτοκόπουλο (1531-1604), ο οποίος ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα τους.

           Τον καιρό της βενετσιάνικης κατοχής  στον οποίο έζησε και εκεί μορφώθηκε ζωγραφικά.Τότε ήταν και  εποχή της μεγάλης ακμής της Κρητικής Σχολής άρα όλο αυτό του ασκούσε μεγάλη επιρροή .Το 1566 ανεβαίνει στη Βενετία και μαθητεύει στη σχολή του Το Τιτσιάνο και του Τιντορέτο.Το 1570 βρέθηκε στη Ρώμη προσπαθόντας να ακολουθήσει βήματα μεγάλων ζωγράφων εκείνης της πόλης .Όπου τότε του δόθηκε το προσωνύμιο EL-GRECO. Αλλά η βυζαντινή παράδοση αμφισβητείται και ο ιεραρχημένος του κόσμος συγκλονίζεται από την Αναγέννηση. Και τότε φεύγει για την Ισπανία.Το 1577 ο Δομήνικος φτάνει στην Ισπανία .

Αρχικά εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη και αργότερα στο Τολέδο.Εκεί δημιούργησε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα οπως Ο Διαμερισμός των Ιματίων του Χριστού (1577-79) που μεταφέρθηκε στο σκευοφυλάκιο του καθεδρικού ναού της πόλης.Συμμετείχε  επίσης στο εικονογραφικό πρόγραμμα για το Ανάκτορο του Εσκοριάλ, επιδιώκοντας να κερδίσει την εύνοια του βασιλιά.Στο Τολέδο απέκτησε ένα γιο, τον Χόρχε Μανουέλ με την Χερόνιμα ντε λας Κουέβας.To 1586, ο ιερέας της ενορίας του Αγίου Θωμά, τού ανέθεσε την παραγγελία για τον πίνακα Η Ταφή του Κόμη Οργκάθ, που συνιστά μέχρι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του.Πέθανε στις 7 Απριλίου του 1614  στο Τολέδο. 

     Στην απογραφή που συνέταξε ο γιος του μετά το θάνατο τού Γκρέκο, αναφέρονταν 143 ολοκληρωμένοι πίνακες, 45 γύψινα ή πήλινα προπλάσματα, 150 σχέδια, 30 σχέδια για ρετάμπλ καθώς και 200 χαρακτικά έργα

Πηγές : 1) san shmera 

2)Wikipedia 

 

Δασκαλάκη Άννα- Ορφανάκη Κατερίνα