ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ – ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 2ου Γ. Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Child_With_a_Dove_by_Pablo_Picasso

Child with a Dove by Pablo Picasso  – Wikipedia

Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης, με τίτλο: “Το σχολείο ως χώρος συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων, ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, αποδοχής της διαφορετικότητας, σύγκλισης των αντιθέσεων και διαχείρισης των κραδασμών”, αλλά και της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στις 6 Μαρτίου, καλέσαμε τους μαθητές/τριες του σχολείου μας να εκφράσουν την άποψή τους στον παρακάτω ισχυρισμό:

  Η ενσυναίσθηση ως ένα στάδιο της ηθικής ωριμότητας (Greif & Hogan, 1973) μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο της κοινωνίας (Baron Cohen, Wheelwright, 2004), αλλά και τη λύση για την αποφυγή οποιασδήποτε μορφής βίας στη σχολική κοινότητα.

Επιλέξαμε κάποια από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε:

————————————————————————————————————————————

ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, «Ο ΚΡΥΦΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ» ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

       Η ενσυναίσθηση, αποτελεί μια βαρυσήμαντη δεξιότητα, της οποίας η καλλιέργεια και η ανάπτυξη εξελίσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Ο βαθμός επίτευξης της ενσυναίσθησης συνιστά κατάκτηση για το κάθε άτομο προσωπικά, λόγω της υψηλής ικανότητας διαίσθησης και της ανεπτυγμένης ηθικής ωριμότητας. Παράλληλα, η ενσυναίσθηση είναι πιθανό να αποτελεί το μέσο για την απάλυνση της βίας σε ποικίλους χώρους, αλλά και στην σχολική κοινότητα.

   Πιο συγκεκριμένα, ως «ενσυναίσθηση» ορίζεται η ευχέρεια ταύτισης των συναισθημάτων, ή γενικότερα η ικανότητα αντίληψης της ψυχικής κατάστασης ενός άλλου ατόμου και της συμπεριφοράς του, που λειτουργούν ως κίνητρο για την πραγματοποίηση πολυάριθμων πράξεων. Εκτός από την ανακούφιση που μπορεί να εισπράξει ο άνθρωπος απολαμβάνοντας την κατάλληλη υποστήριξη, η βοήθεια που παρέχεται από ένα άτομο με ενσυναίσθηση, αποσκοπεί και επιτυγχάνει στην ψυχική ηρεμία και την ανακούφιση του ατόμου από ποικίλα δυσάρεστα συναισθήματα.

    Στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος, η ενσυναίσθηση συντελεί και στην αποφυγή ποικίλων περιστατικών βίας στα σχολεία. Είναι ευρέως γνωστό, πως όταν έχουμε την ικανότητα να αισθανθούμε τα συναισθήματα ενός συμμαθητή μας και να ψυχολογήσουμε κάποιες καταστάσεις, με σκοπό την επίτευξη παρότρυνσης του συγκεκριμένου ατόμου καθώς και την αλλαγή της νοοτροπίας του σε ορισμένα θέματα, είναι πραγματικά μία «υπερδύναμη» του ανθρώπου. Η συγκεκριμένη πτυχή της ενσυναίσθησης, παρατηρείται κυρίως στα σχολεία όπου διαδραματίζονται πολυάριθμα περιστατικά βίαιων συμπεριφορών. Κατά την γνώμη μου, κατέχοντας την ενσυναίσθηση, μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας στην αποτροπή τέτοιου είδους συμπεριφορών, συντελώντας έτσι και στην μείωσή τους. Τέλος, εξασφαλίζουμε είτε μακροπρόθεσμα είτε βραχυπρόθεσμα και την υγιή ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών.

    Συνοψίζοντας, διατηρώ την πεποίθηση πως η ενσυναίσθηση, κατέχει τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» για την ολοκλήρωση της ηθικής ωριμότητας ενός ανθρώπου καθώς διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο στην επίσης σημαντική μείωση των περιστατικών βίας στα ενδοσχολικά περιβάλλοντα.

(Φρ. Μ.)

Γ  Τάξη

————————————————————————————————————————

Η ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ  ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

     Καλό θα ήταν να προσπαθούμε με κάποιον τρόπο να μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου. Ποτέ δεν ξέρουμε τι περνάει. Είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο, είτε στο φροντιστήριο ή οπουδήποτε αλλού. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε και να σκεφτόμαστε τι λέμε πριν ή αφού το πούμε. Αν κάνουμε μια πλάκα που μόνο εμείς θα γελάσουμε, τότε δεν είναι πλάκα!

    Μπορεί να είναι κάποιος χαρακτηρισμός προς κάποιον ή κάποιο κακόβουλο σχόλιο, που πολλές φορές το λέμε για πλάκα κι άλλες φορές όχι. Σύμφωνα με το χαρακτήρα, το σώμα, την ψυχική του κατάσταση δεν θα κάνει κάποιον να νιώσει καλύτερα, αλλά χειρότερα. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε ενσυναίσθηση και να καταλαβαίνουμε τα προβλήματα του καθενός. Να υποστηρίζουμε και να δίνουμε χώρο σε όποιον και όσο το χρειάζεται.

    Βέβαια τα παιδιά που φέρονται έτσι άσχημα ίσως και εκείνα να περνάνε δύσκολα. Για παράδειγμα, στο σπίτι μπορεί να τα παραμελούν ή να μην έχουν αυτοεκτίμηση και όλο αυτό το θυμό και το μίσος για τον ίδιο τους τον εαυτό, να το εξωτερικεύουν σαν εμετό πάνω σε κάποιον άλλον, που δεν τους έχει κάνει τίποτα. Κάποια άλλη ενδεχόμενη περίπτωση είναι να μην έχει μεσολαβήσει κάτι συγκεκριμένο, ίσως να τον εκνευρίζει ή τον ζηλεύει ή επειδή ο άλλος έχει κάτι που ο ίδιος δεν το διαθέτει, τον κάνει να νιώθει άσχημα για τον εαυτό του και να του ασκεί ψυχική, σωματική ή ηλεκτρονική βία.

(Μ. Αν.)

Β Τάξη

———————————————————————————————————————————————————-

Η ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ΒΙΑΣ

     Η ενσυναίσθηση είναι ένα συναίσθημα, το οποίο είναι καλό να σε διακατέχει, όταν έχει να κάνει και με τα υπόλοιπα άτομα γύρω σου. Αρχικά όταν λέμε ότι έχεις ενσυναίσθηση σημαίνει ότι μπορείς να καταλάβεις τον άλλο και ουσιαστικά “να μπεις στη θέση του”.

     Πιστεύω πως αν όλοι οι άνθρωποι είχαν ενσυναίσθηση τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά σήμερα. Ένα από τα κυριότερα θέματα σχετικά με τις σχολικές κοινότητες είναι τα περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα σχολεία.

     Κατά την άποψή μου αν όλα τα παιδιά είχαν ενσυναίσθηση και καταλάβαιναν ότι κάποιο πιο “αδύναμο” παιδί χρειάζεται υπεράσπιση, οι συμμαθητές του θα το υποστήριζαν, όπως και αυτοί θα χρειάζονταν βοήθεια στη θέση του. Έτσι με λίγα λόγια η ενσυναίσθηση είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που χρειάζεται να καλλιεργηθεί, ώστε να βοηθάνε κάποιον που είναι σε μια μη αρεστή θέση. Οι ενήλικες χρειάζεται να μαθαίνουν στα παιδιά πώς πρέπει να καταλαβαίνουν τον άλλον και να μπαίνουν στη θέση του. Έτσι με αυτές τις γνώσεις τα παιδιά θα είναι πιο ευαίσθητα απέναντι στον κύκλο των συνομηλίκων τους και θα μειωθούν σταδιακά τα περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού, που συμβαίνουν γύρω μας.

(ΜΠ. Χ.)

Β ΤΑΞΗ

—————————————————————————————————————————————————

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά για την άμεση ανταπόκρισή τους.

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ