Λασιθιώτικες Συνταγές

    Η Κρητική κουζίνα είναι παγκοσμίως γνωστή για τα νόστιμα φαγητά της. Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες συνταγές που κάθε σπίτι στην Κρήτη συνηθίζει να έχει στο τραπέζι του. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

 

Χοχλιοί

     Γνωστοί σε όλους μας και ως σαλιγκάρια. Είναι ένα πολύ διαδεδομένο φαγητό στην Κρήτη. Οι χοχλιοί λοιπόν, μπορούν να μαγειρευτούν μπουμπουριστοί, δηλαδή στο τηγάνι με μπόλικο αλάτι. Επίσης, γίνονται και στιφάδο ή γιαχνί. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:  

  • Χοχλιούς
  • Ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι ξύδι
  • Αλάτι 
  • 2-3 κλαδάκια δεντρολίβανου για την μυρωδιά

 

Εκτέλεση                                                 

      Σε μια λεκάνη με νερό βάζουμε τους χοχλιούς για να μαλακώσουν. Έτσι ελέγχουμε ποιοί είναι ζωντανοί. Έπειτα τους καθαρίζουμε πολύ καλά από τις μεμβράνες που είναι κολλημένες στο κέλυφός τους. Στη συνέχεια  τους βράζουμε και κατόπιν τους βάζουμε ανάποδα στο τηγάνι που έχουμε πασπαλίσει με αλάτι. Μόλις αρχίσουν να τσιτσιρίζουν τους ανακατεύουμε και βάζουμε το λάδι. Τους τηγανίζουμε για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε το αρισμαρί. Τους ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ξύδι. Τέλος, τους σερβίρουμε ζεστούς.

Καλιτσούνια

     Τα καλιτσούνια είναι πιτάκια με γέμιση τυριού, τα οποία περιέχουν μυζήθρα και συνοδεύονται και με μέλι. Μέσα μπορεί να έχουν και λίγη κανέλα για καλύτερη γεύση.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. γάλα
  • 2-3 αυγά
  • 2 κ.σ.baking powder
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 φλυτζ. βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό Μυζήθρα
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 1 κ.γλ κανέλα
  • Βανίλιες
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ μέλι

Εκτέλεση

      Ανακατεύουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αυγά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το baking μέσα στο μείγμα και φτιάχνουμε μια ζύμη που πρέπει να είναι μαλακή.

Για τη γέμιση

      Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη μυζήθρα προσθέτουμε τα αυγά, τις βανίλιες, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά. Ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε κομμάτια σε μέγεθος μιας μεγάλης φλυτζάνας. Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Τσιμπάμε γύρω γύρω τη ζύμη ώστε να σχηματιστεί το σχήμα των καλιτσουνιών, αλείφοντας τα με χτυπημένο αυγό, με νερό και λίγη κανέλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σκιουφιχτά μακαρόνια

     Το παραδοσιακό αυτό φαγητό είναι μια συνταγή χειροποίητη που συνεχώς όλες οι νοικοκυρές φτιάχνουν στο νησί της Κρήτης.

 

Υλικά

                                                                                                                      

  • 1 κιλό αλεύρι ντόπιο                                                                                             
  • 250 γρ. νερό                                                                                                    
  • 360 γρ. ελαιόλαδο                                                                                                    
  • 5 γρ. αλάτι

                                                                                                              

Εκτέλεση                                                                                     

      Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Για μια ώρα αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί. Έπειτα πλάθουμε κορδόνια που να έχουν μέγεθος ίσο με το δάχτυλο μας. Μετά τα κόβουμε σε κομμάτια τριών εκατοστών περίπου. Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας τη ζύμη φτιάχνοντας μια κοιλότητα ενώ αυτόματα τα σπρώχνουμε να φύγουν μπροστά. Βάζουμε τα μακαρόνια μας πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν για περίπου 1 ώρα. Τέλος τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μέσα στο βραστό νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο πασπαλίζοντάς τα με μπόλικο τριμμένο ανθότυρο. Τρώγονται ζεστά.

Δέσποινα Χαλκιαδάκη, μαθήτρια Β΄ Γυμνασίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης