Καλλιέργεια τοπικών προϊόντων

    Στο Λασίθι η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων. Ανέκαθεν όμως οι πατάτες είχαν κυρίαρχη θέση στην τοπική παραγωγή.

   Όσο εύκολη και αν φαίνεται, η καλλιέργεια πατάτας είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρονοβόρα. Αρχικά ο γεωργός πρέπει να προετοιμάσει το χωράφι, δηλαδή να το φρεζάρει με τα κατάλληλα μηχανήματα, μέχρι να γίνει μαλακό και να μην έχει σβόλους. Το επόμενο βήμα είναι να κοπεί η πατάτα σε μικρά κομμάτια ώστε να χωρέσει στον φυτευτή.  Όμως η πατάτα δεν κόβεται όπως να’ ναι, πρέπει να τεμαχιστεί εκεί που έχει βγάλει το μάτι (φίλτρο), από όπου μετά θα φυτρώσει ο βλαστός. Στη συνέχεια ακολουθεί το φύτεμα.

   Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού είναι απαραίτητο το ράντισμα με  φυτοφάρμακα για την καταπολέμηση του σκουληκιού, του περονόσπορου και άλλων  ασθενειών. Αφού έχουν περάσει πέντε ημέρες από το φύτεμα, πρέπει να τοποθετηθούν τα λάστιχα για το πότισμα, τα οποία συνδέονται με μια μεγάλη σωλήνα και αυτή με τον λάκκο.

   Αρχές Αυγούστου αρχίζει η συγκομιδή της πατάτας με ένα ειδικό μηχάνημα. Όταν έρθει αυτή η ώρα χρειάζονται αρκετά εργατικά χέρια για να βοηθήσουν. Κάποιες φορές η βοήθεια προέρχεται από άτομα της ίδιας της οικογένειας, αλλά οι πιο πολλοί παίρνουν εργάτες. Για την αποτελεσματικότερη συγκομιδή, οι δουλειές χωρίζονται, ένας οδηγεί το τρακτέρ, δυο φορτώνουν τις κλούβες με τις πατάτες και οι άλλοι τις μαζεύουν. Στη συνέχεια η σοδειά μεταφέρεται και ξεφορτώνεται σε αποθήκες και στο τέλος σκεπάζεται με χαρτόνια για το κρύο. Μετά από όλα αυτά, η διαδικασία ολοκληρώνεται με την πώληση είτε σε εμπόρους, είτε σε σούπερ μάρκετ, είτε σε λαϊκές αγορές.

   Μακάρι το Λασίθι να συνεχίσει την καλή πορεία που έχει στην παραγωγή πατάτας και οι επόμενες γενιές να εξακολουθήσουν να ασχολούνται  με τις αγροτικές εργασίες, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και συνεχίζοντας μια παράδοση πολλών χρόνων.

Αριέλ Γκέγκια, μαθητής Γ΄ Γυμνασίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης