Paris Saint Germain

Η Παρί Σεν Ζερμέν (γαλλικά: Paris Saint-Germain, προφέρεται: [paʁi sɛ̃ ʒɛʁmɛ̃], Παρί Σαιν-Ζερμάν), συχνά συντομευμένη σε Παρί ΣΖ, ΠΣΖ ή απλά Παρί, είναι γαλλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα το Παρίσι, ο οποίος προέρχεται από την συγχώνευση, το 1970, της Σταντ Σαιν-Ζερμάν, με έτος ίδρυσης το 1904, και της Παρί ΦΚ, με έτος ίδρυσης το 1969. Παρούσα στη πρώτη κατηγορία από το 1974, η Παρί ΣΖ αποτελεί από το 2007 τον γαλλικό σύλλογο με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια συνεχόμενη παρουσία στο πρωτάθλημα : η σεζόν 2013-2014 αποτελεί την 40ή συνεχόμενη σεζόν της στην ελίτ του γαλλικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα έχει κατακτήσει συνολικά 10 φορές το Γαλλικό

πρωτάθλημα, 14 το Κύπελλο Γαλλίας, 9 το Λιγκ Καπ και 1 το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1996, το μοναδικό που έχει κατακτήσει ποτέ γαλλική ομάδα. Παρά το νεαρό της ύπαρξής της, οι ευρωπαϊκές της επιδόσεις την κατατάσσουν στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης μεταξύ των γαλλικών ομάδων (και στην 49η σε ευρωπαϊκή κλίμακα) για την κατάταξη των ποδοσφαιρικών ομάδων του 20ού αιώνα σύμφωνα με το IFFHS.
Η Παρί Σεν Ζερμέν δίνει τις εντός έδρα αναμετρήσεις της στο Παρκ ντε Πρενς από τον Ιούλιο του 1974 και χρησιμοποιεί ως προπονητικό κέντρο το Camp des Loges στο Σαιν-Ζερμάν-αν-Λαι, ιδιοκτησία που κληρονόμησε από την Σταντ Σαιν-Ζερμάν. Με πρόεδρο τον Ντανιέλ Εκτέρ και στη συνέχεια τον Φρανσίς Μπορελί, αγοράστηκε το 1991 από τον κάτοχο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος, Canal+, το οποίο οδήγησε την ομάδα του Παρισιού σε ορισμένες επιτυχίες στη διάρκεια των πρώτων ετών παρουσίας του στα διοικητικά του συλλόγου. Το 2006, η ΠΣΖ πέρασε στα χέρια της αμερικάνικης επενδυτικής εταιρείας Colony Capital, η οποία έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσεχή ανακαίνιση του Παρκ ντε Πρενς. Το 2011 και το 2012, η Qatar Investment Authority, βασιλική επενδυτική εταιρεία του Εμιράτου του Κατάρ, αγόρασε με την σειρά της την ομάδα, προσφέροντάς της, με αυτό τον τρόπο, αξιόλογα χρηματικά ποσά και κάνοντάς την τμήμα του νέου αθλητικού συλλόγου της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί ανέλαβε χρέη προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου.
Δήμητρα Π.
ΣΤ Τάξη
8ο Δ.Σ. ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης