χορηγία

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 31•23

χορηγικό μνημείο

Από την Ασημακοπούλου Μαρία-Λουίζα

Η χορηγία ήταν μία από τις λειτουργίες – είδος φορολογικού συστήματος – στην αρχαία Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, ένας πλούσιος πολίτης αναλάμβανε τη δαπάνη, κατέβαλλε τα έξοδα για το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης, ενός δράματος στη γιορτή των Μεγάλων Διονυσίων – μιας από τις πιο μεγάλες γιορτές της Αθήνας. Ο εν λόγω πολίτης αναλάμβανε τα έξοδα για τον Χορό, τον χοροδιδάσκαλο, τον αυλητή και τη σκευή, δηλαδή τις μάσκες και την ενδυμασία. Ο πολίτης αυτός ονομαζόταν «χορηγός», από τις λέξεις «χορός» και «ἂγω», που σημαίνει «οδηγώ».

Στη διάρκεια των Μεγάλων Διονυσίων πραγματοποιούνταν δραματικοί αγώνες, όπου συμμετείχαν ποιητές με τρεις τραγωδίες και ένα σατυρικό δράμα. Στις παραστάσεις συμμετείχαν εκτός από τους ηθοποιούς και ο Χορός, δηλαδή ομάδα ανδρών που τραγουδούσε και χόρευε, με επικεφαλής τον αυλητή, έναν άνδρα που έπαιζε τον αυλό. Σε πανηγυρική τελετή απονέμονταν βραβεία στους νικητές ποιητές των δραματικών αγώνων και στους χορηγούς χάλκινος τρίπους. Τους χορηγικούς τρίποδες οι χορηγοί έστηναν πάνω σε βάθρα ή μνημεία σε ανάμνηση της νίκης τους – αναφερόμαστε στα λεγόμενα χορηγικά μνημεία που υπήρχαν στην οδό Tριπόδων, μία από τις σημαντικότερες αρχαίες οδούς στην Αθήνα. Στην πόλη των Αθηνών σώζεται μέχρι σήμερα το μνημείο του Λυσικράτους – πολύ γνωστό χορηγικό μνημείο – που αποτυπώνει την υπερηφάνεια του Αθηναίου που νίκησε στους δραματικούς αγώνες.

χορηγικό μνημείο2

Η νίκη του χορηγού θεωρούνταν μάλιστα τόσο σημαντική, όπως και η ίδια η χορηγία ως λειτουργία, που την επικαλούνταν οι πλούσιοι Αθηναίοι ακόμα και στα δικαστήρια ως τεκμήριο αθωότητας.

χορηγία

Επιπλέον, τεκμήριο για τη σπουδαιότητα της χορηγίας αποτελεί και μια στήλη που βρέθηκε στη Γλυφάδα της Αττικής, στην οποία αναγράφεται ψήφισμα, με το οποίο ο Δήμος των Αιξωνέων τιμά με χρυσό στέφανο χορηγούς, επειδή ανέλαβαν από κοινού τα έξοδα παράστασης.

χορηγία2

Πέραν των προαναφερθέντων, η λέξη «χορηγία» σημαίνει «καταβολή χρημάτων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένα έργο κοινής ωφελείας». Επιπροσθέτως, είναι η αντίστοιχη της αγγλικής λέξης «sponsoring», που σημαίνει «προσφορά χρημάτων για πραγματοποίηση ενός σκοπού με στόχο τη διαφήμιση και προβολή του χορηγού». Συνεκδοχικά, «χορηγία» καλείται το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στις ανωτέρω περιπτώσεις.

ΠΗΓΕΣ

1.Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας.

2.http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2290/Istoria_A-Gymnasiou_html-empl/index_05_03.html

3.http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2336/Istoria-tis-Archaias-Ellinikis-Grammateias_A-B-G-Gymnasiou_html-apli/index2a_1.html 

4.https://epigraphicmuseum.gr/vasika-ekthemata/2020/chorigoi-arxaia-athina/

Σχολιάστε

Top