Διατροφή αθλητών

isoropimeni-diatrofiΟι διατροφικές απαιτήσεις των αθλητών κατά την διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου
διαχωρίζονται ανάλογα με τις τρεις κύριες χρονικές περιόδους που αφορούν ένα αγώνισμα.
Χαρακτηρίζονται ως προ- αγωνιστικό γεύμα, μετα-αγωνιστικό γεύμα, και τις ανάγκες σε ενέργεια
και υγρά κατά την διάρκεια του αγωνίσματος.
Οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα ενέργειας σε περιόδους υψηλής έντασης ή μακράς διάρκειας άσκηση για την διατήρηση του σωματικού βάρους, την υγεία τους και την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της άσκησης. Η χαμηλή πρόσληψη ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα
υγείας όπως απώλεια μυικής μάζας, εμμηνορροϊκή δυσλειτουργία για τις γυναίκες,
απώλεια πυκνότητας των οστών ή αποτυχία να αποκτήσει την πυκνότητα οστών που χρειάζεται, αυξημένο κίνδυνο κόπωσης, τραυματισμού ή ασθένειας και τέλος μπορεί να έχει παρατεταμένη διαδικασία ανάκαμψης.
Το διαιτολόγιο των αθλητών αντοχής χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό υδατανθράκων (60–65% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών). Πιο συγκεκριμένα ένας αθλητής αντοχής πρέπει να λαμβάνει 7–8 γραμμάρια υδατανθράκων την
ημέρα για κάθε κιλό σωματικού βάρους, για παράδειγμα ένας αθλητής αντοχής  που ζυγίζει 70 κιλά χρειάζεται 500 – 600 γραμμάρια υδατανθράκων ημερησίως. Οι υδατάνθρακες είναι σημαντική πηγή ενέργειας για τους αθλητές και ιδιαίτερα για τους αθλητές αντοχής, διότι συμβάλουν στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της άσκησης και στην αντικατάσταση του γλυκογόνου των μυών μετά από αυτή. Οι υδατάνθρακες ταξινομούνται σε απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες.

Σχολιάστε

Top