Εικόνες αποκάλυψης θύμησε ο κυκλώνας «Ζορμπάς»

Η αρχή του τυφώνα

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας χτύπησε την χώρα μας την Παρασκευή  29 Σεπτεμβρίου ,το οποίο κράτησε περίπου 3 είκοσι τετράωρα.Οι μετεωρολόγοι ονόμασαν αυτό το καιρικό φαινόμενο Ζορμπά.

Ο Ζορμπάς,αρχικά  έπληξε την Κρήτη και από το μεσημέρι τη Νότια Πελοπόννησο και ειδικά τη Μεσσηνία. Τα κύματα ήταν μεγάλα και οι άνεμοι έφταναν εντάσεις των 10 μποφόρ, ενώ σε πολλές περιοχές υπήρχε διακοπή ρεύματος. Σκάφη είχαν βγει στην ακτή, βράχια είχαν πέσει στους δρόμους και ειδικά στην παραλιακή οδό της Μεθώνης οι ζημιές ήταν μεγάλες.

Το κύμα χτυπά

Από το απόγευμα και μετά ισχυρές βροχές έπληξαν την Ανατολική Στερεά,την Αττική,Θεσσαλία και Σποράδες. Αντίθετα δεν επηρεάστηκαν την Παρασκευή  το Βόρειο Ιόνιο, ηΉπειρος και η Δ. Μακεδονία

Σε ισχύ ήταν από την αρχή η απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και έφταναν κατά τόπους τα 8 με 10 μποφόρ.Καθώς επίσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες Πόρτο Χέλι.

Το Σάββατο βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σημειώθηκαν αρχικά στο Ιόνιο και τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη και βαθμιαία στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στις Σποράδες.

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν

Στο πέρασμα του προκάλεσε μεγάλες καταστροφές  και εκεί αφού πλημμύρισαν σπίτια,καταστράφηκαν περιουσίες,παρασύρθηκαν αυτοκίνητα μα πάνω από όλα κινδύνευσαν πολλοί συνάνθρωποι μας .

Οι καλοκαίρια σάρωσε πολλές κατοικημένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρές καταιγίδες, γιγάντια κύματα και θυελλώδης ανέμους εντάσεως από 8-10 μποφόρ.

    Είναι από τις λίγες φορές που ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο είναι τόσο έντονα αισθητό  ακόμα και στην Εύβοια προκαλώντας πολύ μεγάλες καταστροφές σε ένα βορινό χωριό μας το Μαντούδι.

4570608

Οι πληγές του νομού Μαντουδίου

Στο Μαντούδι, μετά τις 2.00 τα ξημερώματα  ο ποταμός Κηρέας κατέβασε περισσότερα νερά, δημιουργώντας λίμνη στο χώρο που παραδοσιακά γίνεται το παζάρι και βρίσκεται το γυμναστήριο. Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρησαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες για να προστατευθούν. Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει διακοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια.

Οι αγνοούμενοι

Επίσης τρεις άνθρωποι ήταν αγνοούμενοι για αρκετές ώρες  εκ των οποίων οι δυο ήταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, ανάμεσα στο Μαντούδι και το Μετόχι. Ευτυχώς είχαν όλοι τους αίσιο τέλος.

Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το Reader.gr και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα:https://www.reader.gr/news/koinonia/kyklonas-zormpas-odigies-pros-toys-polites-pos-tha-prostateyteite-apo-kyma-kakokairias

Άλλα μέροι τα οποία έπληξε ο τυφώνας Ζορμπάς

Πληγές  υπήρξαν και στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, της Αρκίτσας, αλλά και της Αταλάντης όπου  σήμανε συναγερμός λίγο μετά τα μεσάνυχτα καθώς πλημμύρισαν αρκετά καταστήματα και μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αρκετές αντλήσεις υδάτων.

Λίγο αργότερα «βροχή» έπεφταν οι κλήσεις για βοήθεια στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας, λόγω της πρωτοφανούς βροχόπτωσης και των ισχυρών ανέμων.

Αίσιο τέλος είχε και η περιπέτεια ενός ζευγαριού Αμερικανών που εντοπίστηκαν στο όρος Χλωμό, κοντά στην Αταλάντη, καθώς το Ι.Χ. τους κόλλησε στις λάσπες. Το ζευγάρι εντοπίστηκε τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες από πυροσβέστες και οδηγήθηκε με ασφάλεια στην Αταλάντη.

Δυστυχώς  όμως νεκρός εντοπίστηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ και εθελοντές ο 73χρονος κτηνοτρόφος που αγνοείτο στον Αλμυρό Βόλου. Τα ίχνη του χάθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, όταν μαζί με βοηθό του έσπευσαν να προστατεύσουν από τις καιρικές συνθήκες τα ζώα του.Ο ηλικιωμένος όμως δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα «το πρόβλημα εντοπίζοταν   έντονα το σαββατοκύριακο στον άξονα Αγία Άννα-Προκόπι-Μαντούδι και πέρασε απέναντι σε Μαλεσίνα και Θεολόγο».

Η αποφυγή ενός μεγάλου χαμού

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως «αν δεν είχανε προλάβει να διακόψουνε την κυκλοφορία των Ι.Χ. στην περιοχή του Θεολόγου και τις Μαλεσίνας νωρίς τα ξημερώματα, σήμερα θα μιλούσαμε για νέα Μάντρα καθώς όσοι είχαν τουριστικές κατοικίες στην περιοχή  θα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να περάσουν μέσα από τα νερά για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα σπίτια τους».

Αποτέλεσμα εικόνας για ζορμπασ εικονες

Καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για να προστατευτούμε από παρόμοια επικίνδυνα φαινόμενα.

Οδηγίες προστασίας

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ,πρέπει να ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες

* Να ασφαλίζουμε αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωνόμαστε ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουμε να διασχίζουμε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

* Να αποφεύγουμε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και γενικά τις εργασίες υπαίθρου, καθώς και τις άσκοπες μετακινήσεις.

* Αν ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα ενώ οδηγούμε, θα πρέπει να σταθμεύσουμε σε ασφαλές σημείο, έξω από το δρόμο, μακριά από δένδρα και στη συνέχεια αφού ανάψουμε τα αλαρμ του αυτοκινήτου να εξέλθουμε.

* Να προφυλασσόμαστε αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης ή καταιγίδας. Καταφεύγουμε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και δεν εγκαταλείπουμε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι πέρασε το φαινόμενο. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφεύγουμε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

* Να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα.

Στην περίπτωση επίσης έκτακτης ανάγκης οι πολίτες καλούμαστε να επικοινωνήσομε με:

* Ελληνική Αστυνομία: 100

* Πυροσβεστική: 199

* ΕΚΑΒ: 166

* Λιμενικό: 108

* Ευρωπαϊκός Αριθμός: 112

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προτεραιότητα έχει η προφύλαξη της σωματικής μας ακεραιότητας και όχι της περιουσίας μας.

Πηγές :https://www.protothema.gr/greece/article/825243/alert-neo-ektakto-deltio

https://www.cnn.gr/news/ellada/story/148868/zormpas-neo-ektakto-deltio

https://www.newsbomb.gr/kairos/story/920260/mesogeiakos-kyklonas

https://www.iefimerida.gr/news/447700/kyklonas-zormpas-neo-ektakto-deltio-

Top