Τρώμε υγιεινά ζούμε καλύτερα

2375

Η διατροφή μας κατά την εφηβεά είναι πολύ σημαντικό να είναι σωστή και κυρίως όσο πιο πολύ γίνεται υγιεινή. Καλό θα ήταν να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως γάλα και γιαούρτι. Επίσης άφθονα φρούτα και λαχανικά. Ακόμα ψωμί, δημητριακά, ρύζι κλπ. Είναι και αυτά εξίσου σημαντικά. Κρέας και ψάρι χρειάζονται μόνο λίγες φορές την εβδομάδα και τα γλυκά όσο νόστιμα και αν είναι ας τα περιορίσουμε στις λίγες φορές τον μήνα.

mediteranean_diet1

Θα πρέπει να προσέχουμε η τροφή μας να μας δίνει τις πρωτείνες, το ασβέστιο και τον σίδηρο που χρειαζόμαστε.

Σίδηρος-αρχική ProteinFoodsdairy orpducts

Παρακάτω υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο μαζί με τα αποτελέσματα το οποίο δόθηκε στους μαθητές ενός τμήματος από την Β’ λυκείου.

Οι ερωτήσεις ήταν οι εξής:

  • Τρώτε πρωινό;
  • Τι τρώτε συνήθως για πρωινό;
  • Συνηθίζετε να τρώτε στο σχολείο;
  • Τι τρώτε στο σχολείο;
  • Τρώτε μεσημεριανό;
  • Κατά την διάρκεια της ημέρας πόσα γεύματα τρώτε;
  • Πιστεύετε ότι τρώτε πιο πολύ ανθυγιεινά ή υγιεινά φαγητά;
  • Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε πρόχειρο φαγητό;

Για την πρώτη ερώτηση οι 17 από τους 22 μαθητές απάντησαν ότι τρώνε πρωινό καθημερινά ενώ οι 3 1-2 φορές την εβδομάδα, ένας 3-4 φορές την εβδομάδα και 2 καθόλου.

Στην δεύτερη οι 7 από τους 22 μαθητές τρώνε δημητριακά με γάλα, οι 4 τοστ ή σαντουιτς, οι 3 ψωμί με μαρμελάδα-μέλι, οι 6 κάτι άλλο ενώ οι 2 δεν τρώνε.

Στην τρίτη ερώτηση οι 15 από τους 22 μαθητές τρώνε καθημερινά στο σχολείο, οι 4 3-4 φορές την εβδομάδα ενώ οι 3 1-2 φορές την εβδομάδα.

Στην τέταρτη ερώτηση φαίνεται ότι οι μαθητές προτιμούν να τρώνε το φαγητό του σχολείου καθώς οι 15  από τους 22 τρώνε από το κυλικείο του σχολείου όπως πίτσα, τυρόπιτα, κουλούρι, κρουασάν κ.ά ενώ οι 7 τρώνε φαγητό από το σπίτι όπως κρουασάν, σαντουιτς, τοστ και φρούτα.

Στην πέμπτη ερώτηση οι 18 από τους 22 μαθητές τρώνε καθημερινά μεσημεριανό ενώ οι 2 1-2 φορές την εβδομάδα και οι άλλοι 2 3-4 φορές την εβδομάδα.

Στην έκτη ερώτηση οι 10 από τους 22 μαθητές τρώνε 3 γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ οι άλλοι 10 τρώνε 4 γεύματα και οι άλλοι 2 τρώνε 1 και 2 γεύματα.

Οι 14 από τους 22 μαθητές πιστεύουν ότι τρώνε πιο πολύ ανθυγιεινά ενώ οι 8 πιστεύουν ότι τρώνε υγιεινά.

Και τέλος οι 7 από τους 22 μαθητές τρώνε 4 φορές την εβδομάδα πρόχειρο φαγητό, οι 9 2 φορές, οι 4 3 φορές και οι 2 1 φορά

Πολλές είναι επίσης οι διατροφικές διαταραχές που υπάρχουν και που πρέπει να προσέχουμε σαν έφηβοι αφού όλοι μας πιστεύω θέλουμε να έχουμε μια όμορφη εμφάνιση και αυτό μπορούμε να το φροντίσουμε με την σωστή και υγιεινή διατροφή.

kids-fast-food

*Οι εικόνες του άρθρου έχουν αντληθεί από ιστοσελίδες του Παγκόσμιου ιστού και δεν αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη του άρθρου και του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού σχολικού περιοδικού.

Σχολιάστε

Top