Από τον Χρήστο Τσομπανίδη
https://drive.google.com/file/d/1LNheUWaPUOPCFgniST-uSq4rjvKw3JvI/view?usp=sharing
Επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο του Ασκού στο οποίο μας ξενάγησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ασκού, η κυρία Ειρήνη Καμπούρη, και απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις μας.
Ερ: Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος Γυναικών Ασκού;
κ. Καμπούρη: Η ίδρυση του συλλόγου έγινε το 2010 από 7 γυναίκες του Ασκού.
Ερ: Τι εκθέματα περιέχει το Λαογραφικό Μουσείο Ασκού;
Κ. Καμπούρη: Τα εκθέματα που περιέχει είναι από τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής των παππούδων και γιαγιάδων που ήρθαν από την Ανατολική Θράκη και από τον Πόντο. Το μουσείο περιέχει παραδοσιακές στολές, μαγειρικά σκεύη, πινακωτές , μπαούλα, ντουλάπες, μουσικά όργανα, γραμμόφωνα, αργαλειούς, υφαντά, διάφορα γεωργικά εργαλεία όπως είναι δρεπάνια, σβάρνες, άροτρα και εργαλεία μελισσοκομίας, παλιά εικονοστάσια, εικόνες, σχολικές ποδιές, βιβλία, τσάντες, αναπαράσταση του μπακάλικου με παλιά ζυγαριά, του νιπτήρα, του καφενείου, της κουζίνας, του σαλονιού ,της κρεβατοκάμαρας και του σχολείου.
Οικιακά σκεύη Αγροτικά εργαλεία
Πολλά από τα εκθέματα τα συγκεντρώσαμε από σπίτια που ήταν έτοιμα να κατεδαφιστούν και θα χανόντουσαν.
Η «γωνιά» του σχολείου Παραδοσιακές στολές
Ερ: Πού βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο του Ασκού και πώς μπορεί να το επισκεφτεί κάποιος;
Κ. Καμπούρη: Το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Γυμνάσιο Ασκού. Το μουσείο μπορεί κανείς να το επισκεφθεί τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα αρκεί να ενημερώσει τον Ιερέα του χωριού ή την πρόεδρο του μουσείου ή τα μέλη.
Αργαλειός Σαλόνι
Ερ: Ποιοι είναι οι κυριότεροι σύλλογοι του Ασκού και ποιος ο ρόλος τους;
Κ. Καμπούρη: Οι κυριότεροι Σύλλογοι του Ασκού είναι:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΚΟΥ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ
Ο σύλλογος αυτός ασχολήθηκε με την οργάνωση του μουσείου, στη συνέχεια οργάνωσαν ένα συσσίτιο για τους ηλικιωμένους ή τους οικονομικά ανήμπορους του χωριού, έφτιαξαν μια δανειστική βιβλιοθήκη με 3.800 βιβλία, οργάνωσαν χορωδία η οποία εκπροσωπεί το χωριό σε διαφορές εκδηλώσεις και πανηγύρια στα γύρω χωριά αλλά ιδιαιτέρως στο δικό μας όταν έχουμε το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής. Επίσης, οργανώνει κάθε χρόνο τη Γιορτή της Μητέρας και καλεί τις γυναίκες του χωριού στο μουσείο για να τραγουδήσουν και να φάνε από τα διάφορα γλυκίσματα. Σημαντική και η στήριξη των ιερέων της εκκλησίας στην προσπάθειάς του συλλόγου, ιδιαίτερα στην οργάνωση του συσσιτίου.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΝΩΣΗ ΑΣΚΟΥ»
Ο σύλλογος αυτός εκπροσωπεί τους Θρακιώτες του χωριού οι οποίοι ήρθαν από την Ανατολική Θράκη. Αυτός ο σύλλογος ασχολείται με το χορευτικό του χωριού και κάνουν ανταμώματα Θρακιωτών.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ «ΦΑΡΟΣ»
Ο σύλλογος αυτός εκπροσωπεί τους Πόντιους οι οποίοι ήρθαν από το Αχτάς του Πόντου, και κάνουν ανταμώματα. Την δεύτερη ημέρα από το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής γίνεται το μεγάλο αντάμωμα του Ασκού όπου ο Ποντιακός ο σύλλογος μαζί με τους καλεσμένους Ποντιακούς συλλόγους ξεκινάει από τη άκρη του Πολυδενδρίου κι ο Θρακιώτικος μαζί με τους καλεσμένους Θρακιώτικους από την άκρη του Ασκού και συναντώνται στην πλατεία του χωριού χορεύοντας.