ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΕΛ ΣΟΧΟΥ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

Των μαθητριών Σαββίδου Παρασκευής και Μισχοπούλου Μαρίας

Την Παρασκευή 17/12/2021 διεξήχθη ο 11ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου.
Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας που δήλωσαν συμμετοχή και έλαβαν μέρος, είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν μια εμπειρία πέρα από τα στενά πλαίσια της σχολικής μάθησης.
Τους ευχαριστώ για τη συνεργασία, τη συνέπεια και το ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας για την προετοιμασία τους και εύχομαι όλη τους η ζωή να είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της γνώσης με τελικό προορισμό την ευδαιμονία.
ΧΑΪΔΩ ΜΠΟΥΣΙΟΥ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΓΕΛ ΣΟΧΟΥ

Παρακάτω παραθέτουν τις εντυπώσεις τους οι μαθήτριες:

ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ

Την Παρασκευή έλαβα μέρος στο διαγωνισμό φιλοσοφικού δοκιμίου με θέμα «Αίσθηση, Νόηση και το ερώτημα για τη Γνώση».
Τα θέματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα και απαιτητικά. Η συμμετοχή μου στο διαγωνισμό ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω μέσα από κείμενα που μελέτησα διάφορους φιλοσόφους από τους οποίους έμαθα πολύτιμα πράγματα και έλαβα σπουδαίες γνώσεις. Μερικοί από αυτούς ήταν ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Καντ και ο Ντεκάρτ.
Μέσα από τα κείμενα και τις συζητήσεις καθ΄όλη διάρκεια της προετοιμασίας κατάλαβα καλυτέρα τη σημασία της γνώσης και πως την βλέπουν οι φιλόσοφοι. Αυτό που συμπέρανα είναι ότι, ότι βλέπουμε δεν είναι απαραίτητα αληθινό, άλλο είναι το «φαίνεσθαι» και άλλο το «είναι», η γνώση δηλαδή ξεπερνάει το «φαίνεσθα» και έχει να κάνει κυρίως με την διαδικασία σκέψης.
Αν μου ξαναδινόταν η ευκαιρία να λάβω μέρος σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, θα το έκανα και θα παρότρυνα και άλλα παιδιά να συμμετάσχουν.
…………………………………………………………………
ΜΙΣΧΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ – Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ

Την περασμένη Παρασκευή συμμετείχα μαζί με άλλους συμμαθητές μου σε διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου. Το θέμα που κληθήκαμε να αναπτύξουμε αφορούσε την θεώρηση του Πλάτωνα περί αίσθησης και νόησης, καθώς και τη σύνδεσή τους με την απόκτηση της ουσιαστικής γνώσης. Ήταν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία, παρόλο που το θέμα ήταν αρκετά απαιτητικό.
Το σημαντικότερο βέβαια για μένα ήταν όλη η διαδικασία προετοιμασίας, γιατί διάβασα καινούργια κείμενα, γνώρισα νέους φιλοσόφους καθώς και τις θεωρίες που πρεσβεύουν και αποκόμισα χρήσιμες γνώσεις όχι μόνο για τα πλαίσια του διαγωνισμού, αλλά και γενικότερα για την ζωή μου. Τα διαφορετικά και εναλλακτικά ερεθίσματα που δέχτηκα μελετώντας τις φιλοσοφικές θεωρίες, αλλά και οι συζητήσεις που κάναμε με τους άλλους συμμετέχοντες και την καθηγήτριά μου, διεύρυναν τους ορίζοντές μου και με βοήθησαν να αναπτύξω την προσωπική μου άποψη και να την εκφράσω τεκμηριωμένα.
Γενικά ήταν μία άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία, η οποία, παρόλη τη δυσκολία της, μου άρεσε πολύ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης