Τοποθέτηση μαθητών σχετικά με τη δράση της Συμβούλου Σχολικής Ζωής του σχολείου μας, κυρίας Λειβαδιώτου Αναστασίας, για τον Διαδικτυακό Εκφοβισμό.
Τοποθέτηση της μαθήτριας της Β Λυκείου Τρυφωνίδου Μαρίας
Πρόσφατα συνέβη ένα δυσάρεστο γεγονός στο Γενικό Λύκειο Σοχού, το οποίο σχετίζεται με τη διαδικτυακή βία. Συγκεκριμένα, μια ομάδα ανώνυμων μαθητών δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό προφίλ σε γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό την γελοιοποίηση και έκθεση προσωπικών δεδομένων διάφορων μαθητών. Το συγκεκριμένο γεγονός πήρε μεγάλη έκταση με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό στο διευθυντή του σχολείου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προσευχής μίλησε στα παιδιά και ζήτησε την άμεση διαγραφή της συγκεκριμένης σελίδας . Ωστόσο, αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα οι αναρτήσεις προσβλητικών δημοσιεύσεων να συνεχίζονται. Το συμβάν διήρκησε περίπου μια εβδομάδα με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό αναρτήσεων να συνεχίσει να δημοσιεύεται. Ο διευθυντής ενημερώθηκε για τη συνέχιση ύπαρξης του προφίλ και ενημέρωσε τους μαθητές ό,τι θα χρειαστεί να λάβει αυστηρά μέτρα και ό,τι θα απευθυνόταν στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, αν συνεχιζόταν η δημοσίευση προσβλητικών αναρτήσεων. Έτσι, κατόπιν αυτής της προειδοποίησης η ομάδα που δημιούργησε αυτό το προφίλ με τον ονομασία «only for sochos” διαγράφηκε οριστικά και οι άσκοπες γελοιοποιήσεις των μαθητών έλαβε τέλος. Το συγκεκριμένο συμβάν είχε ως αποτέλεσμα πολλά από τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν να ευαισθητοποιηθούν και να νιώσουν εκτεθειμένοι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Προσωπικά αντιτίθεμαι κατηγορηματικά με τη δημιουργία του αναφερόμενου ηλεκτρονικού προφίλ – γνωστής κοινωνικής πλατφόρμας, διότι η προσωπικότητα κάθε ανθρώπου είναι μοναδική και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει κανέναν και για κανέναν λόγο Επίσης, υπάρχουν παιδιά που δεν επηρεάζονται από τη δημοσίευση παραπλανητικών σχολίων και μένουν απαθή, ωστόσο υπάρχουν και παιδιά τα οποία θίγονται, στεναχωριούνται και μπορεί να αποκτήσουν ψυχολογικά τραύματα τα οποία δύσκολα επουλώνονται.
Τοποθέτηση του μαθητή Σαββίδη Λάζαρου.
Η κυρία Λειβαδιώτου μας έδειξε ένα powerpoint σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό που στις μέρες μας κάνει «πάταγο». Το project αυτό είχε στόχο , αρχικά να μας κάνει να έρθουμε στην θέση του “θύματος” και στη συνέχεια να αντιληφθούμε τα κίνητρα και το λόγο, για τον οποίο ο θύτης μπορεί να προβεί σε τέτοιου είδους πράξεις. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν πως έγιναν προτάσεις για την ορθολογική χρήση του διαδικτύου. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στα είδη του bullying ( Π.χ cyber bulliyng κτλ ) και τέλος έγινε μια συζήτηση μεταξύ των παιδιών και της κυρίας Λειβαδιώτου πάνω στη συγκεκριμένη θεματική.
Αυτή η παρουσίαση ήταν πολύ χρήσιμη για όλα τα παιδιά και για εμένα , καθώς μας έδωσε μια διαφορετική προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος και κάποιες πληροφορίες για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε όσους μας χλευάζουν αρνητικά. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην έννοια της ενσυναίσθησης, δηλαδή της ικανότητας να μπαίνουμε στη θέση του άλλου ανθρώπου και να αποφεύγουμε ό,τι τον κάνει να νιώθει άσχημα. Πρόκειται για μια δεξιότητα που οφείλουμε να καλλιεργήσουμε όλοι οι μαθητές, ώστε να μην πληγώνουμε κανέναν άνθρωπο.
Εν κατακλείδι ο εκφοβισμός είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται .Κάνεις δεν είναι ίδιος με τον άλλον, αφού όλοι είμαστε διαφορετικές προσωπικότητες. Ας τις εξελίξουμε προς το καλύτερο , γιατί κανείς δεν γεννήθηκε τέλειος αλλά μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι μέσω της καλλιέργειας και της αυτοβελτίωσης μας!!!