Βιβλιοπαρουσίαση του έργου «η Φάρμα των ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ

Της Αποφοίτου του ΓΕΛ Σοχού και φοιτήτριας της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Μαρίας Μισχοπούλου.

Το βιβλίο που θα μας απασχολήσει σε αυτό το τεύχος είναι η Φάρμα των ζώων του Τζωρτζ Όργουελ. Μία αλληγορία του Όργουελ με πρωταγωνιστές τα ζώα, που βασίζεται στα γεγονότα της Ρωσικής Επανάστασης (1917) και της μετέπειτα Σταλινικής Περιόδου της Σοβιετικής Ένωσης. Σε ένα αγρόκτημα τα ζώα επαναστατούν και ανατρέπουν την καταπιεστική εξουσία του ανθρώπου. Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα γουρούνια, που φαίνονται ικανότερα από τα άλλα ζώα. Η νέα εξουσία όμως δεν αργεί ν’ αποδειχτεί το ίδιο κακή ή και ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη. Κυρίως γιατί εξαφανίζει τις δυνατότητες για αντίδραση…
«Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά ορισμένα ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα», φράση του Τζορτζ Όργουελ που έχει περάσει στην ιστορία και στην συνείδηση πολλών ανθρώπων. Η ρήση ακούγεται από τα γουρούνια της φάρμας, τα οποία μετά την επανάσταση κατά των ανθρώπων-αφεντικών και την ανατροπή τους, δεν εγκαθιδρύουν την ισότητα μεταξύ των ζώων, που ήταν ο αρχικός στόχος και το ιδεολογικό πνεύμα της επανάστασης, αλλά ένα ολοκληρωτικό καθεστώς υπό την απόλυτη εξουσία του γουρουνιού που ονομάζεται «Ναπολέων».
Το πρώτο πράγμα που κερδίζει τον αναγνώστη, είναι το πόσο καλογραμμένο είναι το βιβλίο. Η δράση εκτυλίσσεται με λιτή και άμεση γλώσσα, με την απλότητα ενός παραμυθιού, που συνεπαίρνει τον αναγνώστη. Μάλιστα, ο αρχικός τίτλος του βιβλίου ήταν: «Η φάρμα των ζώων: Ένα παραμύθι». Το ταλέντο του Όργουελ ως μυθιστοριογράφου φαίνεται από το πρώτο κεφάλαιο, όπου εκτυλίσσεται η πρώτη συνέλευση των ζώων. Δίνει ακριβώς όσες πληροφορίες χρειάζονται για τους χαρακτήρες που θα συναντήσουμε στο βιβλίο. Η εξαιρετική χρήση του χιούμορ κάνει την ανάγνωση ανάλαφρη κι διεγείρει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την συνέχεια. Ένα βιβλίο- σημείο αναφοράς. Μια τραγική αλληγορία που έχει γίνει ένα κλασικό ανάγνωσμα σε όλον τον κόσμο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης