Το Θέατρο Σκιών και η ιστορία του

Του μαθητή της Β Λυκείου Νικόλα Κωστακίδη

        Το Θέατρο Σκιών είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη λαϊκού θεατρικού θεάματος. Οι ερευνητές του πιθανολογούν πως αναπτύχθηκε ως τέχνη τον 11ο με 12ο αι. μ.Χ. στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (Ινδία, Ιάβα, Κεϋλάνη, Καμπότζη, Ταϋλάνδη). Σπουδαίο Θέατρο Σκιών αναπτύχθηκε και στην Κίνα. Από την Ασία το Θέατρο Σκιών ταξίδεψε στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Σημαντικός σταθμός της διαδρομής του Θεάτρου Σκιών ήταν η Τουρκία, τον 16ο αιώνα. Στο τούρκικο Θέατρο Σκιών πρωταγωνιστές ήταν ο Καραγκιόζης με τον Χατζηαβάτη και οι φιγούρες, που ήταν φτιαγμένες από επεξεργασμένο δέρμα καμήλας,  οι οποίες προβάλλονταν με το φως των κεριών. Οι Έλληνες γνώρισαν το Θέατρο Σκιών κατά την επαφή τους με Τούρκους την περίοδο της Τουρκοκρατίας, –το φέρνει ο Αλή πασάς από την Τουρκία στη Πάτρα– καθώς εκείνη την περίοδο παιζόταν στη σκλαβωμένη Ελλάδα τούρκικος Καραγκιόζης ως μέσο ψυχαγωγίας των Τούρκων.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ 1ΚΑΤΑΓΚΙΟΖΗΣ 2ΚΑΤΑΓΚΙΟΖΗΣ 4

Δημιουργίες του μαθητή Κωστακίδη Νικόλαο

Ο καραγκιοζοπαίχτης που έδωσε ελληνικό χαρακτήρα στο Θέατρο Σκιών, το 1890, ήταν ο πατρινός ψάλτης Δημήτριος Σαρδούνης που έμεινε γνωστός ως Μίμαρος εξαιτίας της ικανότητάς του στη μίμηση φωνών. Ο Μίμαρος, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» του Καραγκιόζη, έδωσε στον Καραγκιόζη την ελληνική μορφή, σχεδόν όπως το έχουμε σήμερα, τροποποιώντας τα θέματα, τους διαλόγους αλλά και την τεχνική του. Δημιούργησε νέες σκαλιστές φιγούρες από χαρτόνι, όπως του σιορ-Διονύσιου, του Βεληγκέκα και τον Κολλητήρη. Έπειτα. πολλοί καραγκιοζοπαίχτες προσθέτουν νέους χαρακτήρες που άλλοι έμειναν άλλοι όχι, κατά την κρίση του κοινού. Ο Μίμαρος περιόδεψε σε πολλά μέρη της Ελλάδας και δημιούργησε μια σχολή άξιων καραγκιοζοπαιχτών (Ρούλιας, Μέμος, Θεοδωρέλλος, ο Πάγκαλος, ο Θεοδωρόπουλος, ο Μανωλόπουλος, ο Βασίλαρος, ο Μόλλας, ο Σπαθάρης, κ.ά.) που το 1924 θα ιδρύσουν τον σύλλογό τους.

ΚΑΤΑΓΚΙΟΖΗΣ 3ΚΑΤΑΓΚΙΟΖΗΣ 5

Δημιουργίες του μαθητή Κωστακίδη Νικόλαο

Στο θέμα της φιγούρας ο Καραγκιόζης της Ελλάδος ξεκίνησε σαν μια μορφή πάνω σε ένα χαρτόνι και λίγα σκαλίσματα.
ΚΑΤΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣτη συνέχεια κάνανε μεγαλύτερα σκαλίσματα και βάλανε χρώματα, έπειτα βρίσκουν το δέρμα, τη ζελατίνα και το τάπερ όπου πια βλέπουμε μια διαφάνεια ή ημιδιαφάνεια ανάλογα με το υλικό. Οι φιγούρες του θεάτρου σκιών βάφoνται με μαρκαδόρους ανεξίτηλους, άλλοτε με ανελίνες, ακρυλικά, σμάλτα και άλλα χρώματα με πινέλο.

Παρακάτω υπάρχουν φωτογραφίες από την παράσταση που έδωσε η μαθητική ομάδα στις 22 Δεκεμβρίου 2023 στο σχολείο μας που αποτελούταν από τα αδέρφια Κωστακίδη Νικόλαο και Βασίλειο. Οι μουσικοί που συμμετείχαν στην παράσταση ήταν οι μαθητές: Τσολάκης Κωνσταντίνος, κρουστά, Ροντίρης Σταύρος, μπουζούκι και Πετρίδης Κωνσταντίνος, ηλεκτρική κιθάρα.

καραγκιόζης 4 Καραγκιόζης 1 Καραγκιόζης 2 Συντελεστές της παράστασης

Οι συντελεστές της παράστασης

Πηγές:

http://kostasmakris.weebly.com/eta-iotasigmatauomicronrho943alpha-tauomicronupsilon-thetaepsilon940taurhoomicronupsilon-sigmakappaiota974nu.html

http://www.karagkiozis.com/istorika-page.htm

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης