ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι μαθητές της ΣΤ” τάξης του σχολείου μας, στα πλαίσια του μαθήματος «εργαστήρια δεξιοτήτων» δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο με θέμα «Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα».

Το ερωτηματολόγιο μοιράστηκε και απαντήθηκε από τους μεγάλους μαθητές των Δ, Ε’, ΣΤ” τάξεων. Με το ερωτηματολόγιο αυτό οι μαθητές της ΣΤ” τάξης κατέγραψαν τις απόψεις των μαθητών για το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Η έρευνα διεξήχθη σε 29 μαθητές, 10 αγόρια και 19 κορίτσια και να τα αποτελέσματα:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΝΑΙ

ΙΣΩΣ

ΟΧΙ

Θα έκανες παρέα με άτομα που έχουν διαφορετική θρησκεία;  21  8
Θα έκανες με άτομα που έχουν διαφορετικό χρώμα από σένα;         26           3
Θα έκανες παρέα με άτομα που έχουν διαφορετικό φύλο;         25           3          1
Θα έκανες παρέα με άτομα που προέρχονται από διαφορετική χώρα;         28           1
Θα έκανες παρέα με άτομα με ειδικές ανάγκες;  25  4

 

 

 

Όλοι οι μαθητές των τάξεων απάντησαν ότι δεν θα είχαν πρόβλημα να καθίσουν με οποιονδήποτε συμμαθητή τους, είτε αυτός ήταν δυσλεκτικός είτε είχε ειδικές ανάγκες είτε ήταν φτωχός, ή ξεχώριζε λόγω της εμφάνισης του.

Στην ερώτηση αν αντιμετωπίζουν ρατσισμό στο σχολείο για κάποιο χαρακτηριστικό τους από τους 29 μαθητές οι 3 απάντησαν ότι εκδηλώνεται ρατσισμός με λόγια λόγω του μεγέθους τους, των κιλών και του ότι δεν τρέχουν γρήγορα.
Ας ευχηθούμε πως οι τρεις αυτές εξαιρέσεις – μαθητές του σχολείου μας να μάθουν πως κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας και πως η διαφορετικότητα δε θα έπρεπε να καταδικάζει κάποιον. Με την σωστή αντιμετώπιση καλλιεργείται στο πνεύμα του κάθε ανθρώπου η αδελφοσύνη, η αγάπη και η φιλία!

Σχολιάστε