Ίλιγγος είναι η ψευδαίσθηση της κίνησης, ενώ το σώμα παραμένει ακίνητο. Ο ασθενής βιώνει μια αίσθηση περιστροφής ή αιώρησης προς τα πλάγια, εμπρός, πίσω, πάνω ή κάτω, τάση για πτώση ή ώθηση προς μια κατεύθυνση. Σχεδόν πάντα γνωρίζει ότι τα συμπτώματά του, όσο ενοχλητικά και έντονα και αν είναι, δεν είναι αληθινά, ούτε επικίνδυνα.
Τι ακριβώς συμβαίνει και έχουμε ίλιγγο;
Το βασικό όργανο ισορροπίας στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ο λαβύρινθος. Βρίσκεται στο αυτί και δίνει πληροφορίες στο κέντρο ισορροπίας στον εγκέφαλο. Οι πληροφορίες αυτές καθορίζουν τη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος. Όταν ένας από τους δύο λαβυρίνθους ερεθίζεται ή παρουσιάζει έκπτωση της λειτουργίας του, επέρχεται διαταραχή της ισορροπίας των ερεθισμάτων, που στέλνονται στο φλοιό του εγκεφάλου. Το κέντρο ισορροπίας του εγκεφάλου τα ερμηνεύει ως κίνηση και το αποτέλεσμα είναι ο ίλιγγος.
Τι προκαλεί τον ίλιγγο;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, στο 80% συγκεκριμένα, ο ίλιγγος οφείλεται σε παθήσεις του αυτιού (ενδολαβυρινθικές βλάβες) ή σε διαταραχές στη διαδρομή μεταφοράς των ερεθισμάτων από το αυτί προς τον εγκέφαλο (βλάβες της αιθουσαίας οδού). Σ’ ένα μικρότερο ποσοστό είναι κεντρικής αιτιολογίας, δηλαδή οφείλεται σε παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αιμορραγίες, όγκοι, αποστήματα εγκεφάλου). Σε κάποιους ασθενείς επίσης, τα αίτια είναι ψυχογενή. Τέλος, για τα συμπτώματα του ιλίγγου μπορεί να ευθύνονται φάρμακα, μια χαμηλή αρτηριακή πίεση ή το χαμηλό σάκχαρο.