Ανεμογεννήτριες

«Ενέργεια και κλιματική αλλαγή:  Είναι λύση οι ανεμογεννήτριες;»

Στο σχολείο μας διοργανώθηκε μια τηλεσυνάντηση, στις 5 Μαΐου 2023, με θέμα τις ήπιες μορφές ενέργειας και τη σύνδεσή τους με το φυσικό περιβάλλον, με εισηγητή  τον κύριο Παναγιώτη Ντούμα. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες, αλλά και σε όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται τελευταία για την κλιματική αλλαγή εξαιτίας των ανθρώπινων παρεμβάσεων.

Στην αρχή ο κ. Ντούμας επισήμανε ότι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας προβάλλονται ως τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας καθώς στις μέρες μας υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά και ως λύση για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.  Τέτοιες μορφές ενέργειας (ήπιες, όπως τις αποκαλούμε) δεν θα πρέπει να απαιτούν επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον μόνιμης φύσεως ή μεγάλης κλίμακας, όπως είναι οι εκσκαφές και η κοπή δασών.

Όμως, για να στηθούν τα αιολικά πάρκα χρειάζονται εκσκαφές που καταστρέφουν τη βλάστηση, ενώ οι ανεμογεννήτριες έχουν χρόνο ζωής 20 με 25 χρόνια. Είναι σημαντικό επίσης να επισημανθεί ότι για τα αιολικά πάρκα επιλέγονται δάση, γιατί δεν είναι ιδιόκτητη γη, οπότε η καταστροφή της βλάστησης και της βιοποιλικότητας είναι μεγαλύτερη.  Άλλωστε, με το τέλος του κύκλου τους οι ανεμογεννήτριες θα πρέπει να απομακρυνθούν και να «καταστραφούν» με τρόπο που δεν αφήνει οικολογικό αποτύπωμα. Αυτό όμως επειδή είναι οικονομικά ασύμφορο, ελάχιστα εφαρμόζεται από τις εταιρίες που τοποθετούν τις ανεμογεννήτριες.  Το αποτέλεσμα είναι, εξαιτίας των αιολικών πάρκων, να μετατρέπονται οριστικά τα πιο παρθένα μέρη της χώρας μας σε βιομηχανικό τοπίο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αιολική ενέργεια παράγεται όταν υπάρχει αέρας και ότι εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και γι’ αυτό χρειάζεται να κατασκευαστούν εργοστάσια για να στηρίξουν τις ανεμογεννήτριες, όταν δεν παράγουν ρεύμα. Επομένως η αιολική ενέργεια δεν είναι «καθαρή ενέργεια», όπως διαφημίζεται.

Ακόμη, ο κ. Ντούμας τόνισε ότι το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον στις καταναλωτικές κοινωνίες μας επιβαρύνονται πάρα πολύ από την αύξηση των αγορών και των μεταφορών σε διεθνές επίπεδο. Ό, τι τρώμε ή φοράμε παράγεται αλλού και μεταφέρεται σε εμάς με πλοία και αεροπλάνα, που με τους ρύπους τους μολύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Το ίδιο καταστροφικά, εξάλλου, για την ατμόσφαιρα και για το κλίμα είναι το μεθάνιο που εκλύεται από την κτηνοτροφία, όπως και η αποψίλωση των δασών.

Ο κ. Ντούμας με την εισήγησή του μας έδωσε πολλές πληροφορίες για να προβληματιστούμε σχετικά με την ωφελιμότητα και την αποτελεσματικότητα των αιολικών πάρκων.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης