Αποκριές παλιά στο Σουφλί, το έθιμο του «Χασκαρ».

Στο Σουφλί οι μέρες της Αποκριάς γιορτάζονταν με χορούς και τραγούδια, με συγκεντρώσεις, όπου αθώα και πιπεράτα αστεία έκαναν τα γλέντια πετυχημένα. Μεγάλοι και παιδιά γίνονταν μασκαράδες και οι χοροί κρατούσαν ως αργά το βράδυ.

Σάρωση_20240122

Το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς μαζευόταν στα σπίτια ή στα καφενεία για το τελευταίο «νυχτέριο» στο οποίο εκτός από χορό και πολλά «μασάλια» έπαιζαν και το παιχνίδι του «Χάσκαρ>>

 

Στο δωμάτιο που ήταν όλοι μαζεμένοι, από το κέντρο του ταβανιού έδεναν ένα σπάγκο τόσο μακρύ που να φτάνει ως τα κεφάλια των ανθρώπων που ήταν καθισμένοι στο πάτωμα. Στην άκρη του σπάγκου έδεναν ένα κομμάτι χαλβά (τσιροχαλβά), όλοι κάθονταν στο πάτωμα σε σχήμα κύκλου με τα χέρια πίσω. Ένας έπιανε το σχοινί απ’ όπου κρεμόταν ο χαλβάς και το γύριζε μπροστά από τα ανοιχτά στόματα και ύστερα το άφηνε ελεύθερο. Σκοπός του παιχνιδιού ήταν να πιάσουν το δεμένο χαλβά με το στόμα χωρίς να πιάσουν καθόλου το σχοινί με τα χέρια. Τελευταία αντί για χαλβά έβαζαν ένα αυγό βραστό για να κλείσει το στόμα και να ξανά ανοίξει την Πασχαλιά με το κόκκινο τ’ αυγό.

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης